Vertroetel je darmflora met deze feestelijke recepten

Is gezond vies?

Vind jij het lastig om tijdens de feesdagen lekker te eten, en tegelijk aan je gezondheid te denken? Ben je bang dat je dan niet lekker eet?
Waarom we toch altijd gezond eten verwarren met een bak sla of een kilo broccoli? Beats me! Ook omdat sla en broccoli niet perse goed voor jou zijn. Bovendien: wat blaadjes sla en gekookte broccoli? Saaaaai!

Geen focus op vitamines en mineralen

Met gezond bedoel ik overigens niet primair dat de voeding vol met vitamines of mineralen zit. . Dat is natuurlijk prima, maar de focus kan beter liggen op je darmgezondheid, spijsvertering en je darmflora.
Waarom? Simpelweg omdat je allereerst een goed werkende vertering en gezonde darmen en darmflora nodig hebt. Logisch toch? Iedereen begrijpt dat als je vertering niet goed werkt, dat je dan ook al die vitamines en mineralen niet zo goed kunt opnemen. Zit jij lekker gezond te doen met je kilootje broccoli, blijkt dat jouw lichaam er niet zoveel van kan opnemen. Beetje jammer.
Gelukkig kan je heel lekker en gezond eten voor jouw darmen , je vertering en je flora.

Een van de uitgangspunten is daarvoor dat je zuivel, granen en suiker laat staan. Waarom? Granen en zuivel zijn voor iedereen lastig te verteren. En dus niet fijn voor jouw spijsvertering die het in deze decembermaand waarschijnlijk toch al zwaar heeft. En suiker voedt de bad guys in je darmflora. Waardoor je flora (nog meer?) uit balans raakt.
En goed eten voor je flora is zeker niet ingewikkeld. En echt heel lekker.

Flora superfood recepten

Hierbij 2 van mijn favoriete feestelijke recepten die goed zijn voor je flora , je vertering en je darmen.

1. Romige superfood soep voor je flora

Om snel en makkelijk voldoende flora voer binnen te krijgen is een groentensoep ideaal. Maar om nou groentensoep op je kerstmenu te zetten? Maak er een roomsoep van en het is ineens een kerstwaardig voor- of tussengerecht. Het vult ook nog eens behoorlijk dus als je altijd geneigd bent om te veel te eten: neem dan ruim van deze soep, Daardoor zul je meteen minder eten van misschien wat minder gezond eten 😊.
Het romige in deze soep komt niet van zuivel: dus voor iedereen die geen zuivel kan eten: geen probleem!
Sterker nog: het romige komt van de groenten en knollen die ik gebruik en van het bindmiddel tapiocameel. En laten dat nou net superfoods zijn voor je darmflora.
Afhankelijk van welke bouillon je kiest kan je er voor kiezen om dit soepje helemaal vegan te maken. Ook fijn voor degenen die geen vlees of dierlijks eten.
Het is echt easypeasy, de soep is zo klaar. Ik maak ‘m heel vaak en iedereen in mijn gezin, zelfs mijn kleuter en pubers zijn er dol op. Je kunt m ook nog eens makkelijk invriezen, dus maak lekker veel, dan heb je altijd een gezond tussendoortje of lekker lunch op voorraad.
Het recept lees je hier.

2 Hemels desert

O die desserts. Zo lekker, maar eigenlijk altijd vol suiker of zuivel.
Mijn supermakkelijke en zalig smakende gebakken appeltjes met room dessert is echt hemels. Geen suiker, gluten of zuivel. En zo makkelijk te maken! Stiekem eten wij het dan ook regelmatig als ontbijt!

Je hebt nodig voor 1 persoon:
1 stevige appel, bv goudreinette, geschild en klokhuis eruit.
½ eetlepel ghee, geklaarde boter
1 theelepel speculaaskruiden
½ theelepel geraspte citroenschil (zeste) van biocitroen
Snuf zout
1 eetlepel kokosyoghurt (AH)
1 snuf vanillepoeder

Je doet:
Snij de appel in dikke plakken . Als je 4 parten hebt dan snij je elk part in 3-en.
Smelt de ghee in een koekenpan en verdeel de appeltjes over de bodem.
Laat de appeltjes op laag vuur verkleuren en gaar worden. Ze mogen nog best een beetje hard zijn. Als je ze te lang laat staan heb je appelmoes- ook lekker!
Ondertussen meng je het vanillepoeder met een klein snufje zout en de kokosyoghurt.
Doe de rest van de ingredienten over de appeltjes en meng goed.
Doe de appeltjes in een mooie kom en verdeel de kokosyoghurt er over!