Boodschappen stress

De feestdagen: voor de een iets om enorm naar uit te kijken, voor de ander wat minder.
Zeker als je gevoelig bent.

Gevoelig voor directe prikkels van buitenaf, zoals bijvoorbeeld mensen om je heen en veel geluid en spanning door de drukte. Gevoelige mensen zijn vaak ook gevoelig voor het vele eten en drinken.

Ben jij gevoelig? Dan kan het zomaar zijn dat de feestdagen eigenlijk helemaal niet zo leuk voor jou zijn. En zeker niet voor je darmflora.

Je flora is namelijk ook heel gevoelig. Zelfs zo gevoelig dat je haar al in een paar dagen om zeep kunt helpen. En dat kan je doen door teveel van de verkeerde voeding , of te veel van de slechte voeding.
Ook als je veel stress hebt waar je niets mee doet, dan gaat je flora hartstikke dood.

Om jouw kerstdagen echt feestelijk te maken is het dus wel handig om een beetje voor te bereiden zodat jouw darmflora ook levend de eindstreep van het jaar haalt.
Zodat je het nieuwe jaar fit, met een blij gevoel en met een helder hoofd begint.

Van stressvol naar ontspannend

Het begint al met de boodschappen. Voor veel mensen enorm stressvol. En dat was het voor mij ook. Totdat ik besloot het om te draaien. Om er een fijne gebeurtenis van te maken. Te profiteren van de kansen die er in besloten liggen. Om zelfs door zoiets simpels als boodschappen doen, extra zorg te geven aan mijn darmflora En dus aan mijzelf.

Ontspannen kerstboodschappen doen

Krijg jij stress van de kerstboodschappen doen? Of krijg je zelfs al benauwd bij de gedachte aan de kersboodschappen?
Stress doodt je darmbacterien. Aan de andere kant floreren ze juist bij blijdschap.

Jouw missie dit jaar voor de kerstboodschappen is dan ook : blij worden. En dat is echt zoveel makkelijker dan je denkt.

Ik heb jarenlang enorme last gehad van al die boodschappen. De haast. Het gedoe. Dingen vergeten. Me afvragen of ik wel genoeg had voor iedereen. Noem maar op. Inmiddels ben ik oud en wijs genoeg om te weten dat het ook anders kan. Sterker nog: dat de kerstboodsachppen een uitgelezen kans zijn om je te ontspannen en je goed te voelen. Hoe dan?

1.Draag de kerstgedachte uit bij het shoppen

Plan een kwartier langer dan normaal in voor jouw supermarktbezoek. Zo heb je ruim de tijd om iemand te helpen die dat nodig heeft. Om een praatje te maken met een oud dametje of iemand te helpen z’n boodschappen in te laden.en blij maken. Draag de boodschappen voor iemand, lees een etiket voor of pak iets van de bovenste plank. Kleine mensen zoals ik zijn daar echt enorm mee geholpen!

Makkie toch? Kost je zo weinig. En geeft je zo veel! Het geeft jou namelijk ook meteen een goed gevoel. Wij mensen worden nou eenmaal blij van anderen helpen.

Dus doel van de kerstboodschappen dit jaar: iemand anders helpen! Goed voor die ander en minstens zo goed voor jou.

2. Delegeren

Wat bij mij altijd al veel stress geeft is het woordje MOET. Daar kan ik al dagen van tevoren tegenop zien. En dat alleen al geeft stress. Dus ik mag de boodschappen doen. Hahaha. Of iemand anders zo gek krijgen dat ie de boodschappen mag doen. Delegeren heet dat. Is goed voor je als je altijd alles zelf doet.Wil doen. Zoals ik.
Je kunt ook een deel van de boodschappen delegeren.

3. Plannen

Plan minimaal een week van tevoren wat je allemaal nodig hebt en verdeel dit in 2 delen:
1) Wat kan je nu al kopen? Diepvries producten en, houdbare producten. Doe dat dan ook nu. Heb je dat alvast gedaan.
2) Wat heb je ‘vers’nodig. Kijk of je daarvan dingen kunt bestellen zoals bij de bakker, poelier of visboer. Bestel dit ook direct en informeer of er een aparte afhaalbalie is zodat je snel in en uit de winkel kunt. Ik ging ooit mijn bestelling ophalen en moest toen nog ‘gewoon’in de rij aansluiten van mensen die niet besteld hadden. En daar krijg ik dan weer stress van 😉.

Plan minimaal 2 dagen voor eerste kerstdag in om je overige verse boodschappen te halen. Zondagavond is bij mij favoriet, vaak de rustigste tijd in de supermarkt.
En hij is een beetje uitgekauwd, maar echt: if you fail to plan , you plan to fail.

4. Zen door jouw supermarkt cruisen

Zorg voor een boodschappenlijstje in de volgorde van de schappen jouw supermarkt. Meestal liggen de verse producten aan de buitenkant: dus groenten en fruit, kaas en vlees, bakkerij. Zoiets. Aan het einde de diepvriesproducten.

Handig als je jouw lijstje ook in die volgorde maakt, dan is het niet nodig om heen en weer te lopen. Of om dingen toch te vergeten.Omdat het niet logisch is.
Houd je aan je lijstje. Ga niet twijfelen bij allerlei aanbeidingen enzo. Heb je niet nodig of is voor een andere keer. Dus oogkleppen op. Adem in , adem uit. Volg je lijstje.

Toch wat vergeten?

Jammer dan. Niemand die het merkt. Behalve jij. Dus zeg niet bij het diner: ja hier had eigenlijk ook nog aardappel in gemoeten …ofzo.
Krijg je stress bij de gedachte dat je nog een keer naar de winkel moet? Niet doen. Is voor niemand goed.
Kom je toch nog in de buurt? Ren even snel naar binnen en haal het alsnog.
Het maakt echt niet uit wat je doet. Als het jou maar past.

Ik kijk al uit naar de kerstboodschappen! Wat een mooie kans om een goed gevoel te krijgen!
Kies jij voor jouw darmflora en voor jezelf dit jaar? Ga jij ook zen je boodschappen doen?