We verwarren werken aan je gezondheid vaak met dagelijks uren in de sportschool doorbrengen, dure supplementen slikken en lunchen met een blaadje sla. Gelukkig kan selfcare allemaal veel makkelijker. Je darmflora of microbioom ligt aan de basis van je gezondheid. Goed voor je microbioom zorgen is dan ook werken aan je basis gezondheid. En eigenlijk doe je zelf niet zo heel veel, jouw flora doet het meeste werk! Maar je darmflora verwennen, hoe doe je dat dan? Gelukkig is microbioom geen luxebeestje. Verwennen is nog nooit zo makkelijk en betaalbaar geweest!
Vier praktische en makkelijk toepasbare tips om je darmflora te verwennen en gezonder te maken. Selfcare op een makkelijke manier!

1. Warm water drinken

Drink’ smorgens als je net bent opgestaan een glas warm water. Er wordt hier vaak over geschreven met als doel schoonspoelen. Dat doe je ook, het is een soort douche voor je darmen. En tegelijkertijd houd je het milieu in je darmen lekker vochtig. En dat is belangrijk voor de darmbacterien of je microbioom, om te floreren. Als het milieu in je darmen te droog is, hebben de goodguys het zwaar. De bad guys maken daar handig gebruik van, het is een soort continue oorlog daar in die darmen, dus wees lief voor jezelf en help je darmbacterien!
Warm water heeft als voordeel dat het al op lichaamsteperatuur is. Je lichaam hoeft het niet eerst op te warmen, ofwel een koude plens verwerken. Je darmbacterien zullen je dankbaar zijn. Zij leven ten slotte in een warme omgeving, al die kou zitten ze niet op te wachten!
Tip: vind je het lastig om (lauw)warm water te drinken? Probeer dan eens om het warm te drinken. Als een kop thee maar dan zonder de thee 😉. Ik vind het t lekkerst om het water te koken, en vul een theeglas dan voor ruim de helft met kokend water en vul dat aan met koud water. Zodat het een temperatuur krijgt van net drinkbare thee. Vind ik het lekkerst.

2. Eet dagelijks prebiotische voeding

Pre- WAT? Prebiotische voedig. Ook wel prebiotica genoemd. Dat is niets anders dan voeding die jouw darmflora voedt. Jouw flora zorgt niet alleen goed voor je, ze (lang over nagedacht, maar flora is verzorgend en dat is toch wel een typisch vrouwelijke eigenschap, dus ik verwijs naar haar ) ze dus, eet ook alleen maar wat jij niet kunt verteren en vormt dus in die zin geen bedreiging voor jou!
Rijk aan prebiotische vezels en dus een traktatie voor jouw microbioom zijn o.a.:
Pompoen
Aardpeer
Spuitjes
Ui
Knoflook
Radijs
Asperge
Artisjokhart
Biet

3. Vul je darmflora bacteriën regelmatig aan

Dit doe je het makkelijkst met gefermenteerde voeding. Die zit vol met probiotische bacterien, de goodguys, jouw darmflora bacterien. Denk aan zuurkool(sap), kimchi en yoghurt. TIP: Het is wel belangrijk dat deze voeding niet verhit is geweest. Verhitting doodt alle bacterien, dus ook de goede! En dan heb je er dus vanuit het oogpunt van je darmgezondheid niet zoveel aan.

4. Beweeg dagelijks en hou je darmen gezond

Ook zo’n dooddoener : voor je gezondheid moet je dagelijks bewegen. Maar wist je dat je behalve je conditie en je gewicht, ook of misschien wel vooral je darmflora daarmee vertroetelt?
Beweging zorgt ervoor dat je darmen ook beweging krijgen. En dat hebben ze hard nodig. Zie je darmen als een bord spaghetti. Als je daar een beetje olie bij doet dan glijden de slierten ten opzichte van elkaar. Vergeet je de olie, dan plakt het zootje al snel aan elkaar. Echt , als je dat een keer hebt gedaan dan vergeet je dat nooit meer, zo’n pasta klont.
Om goed te kunnen functioneren hebben je darmen beweging nodig. Beweging is de olie voor je darmen. Het zorgt ervoor dat je darmen geen pasta-achtige klont in je buik vormen. Het zorgt mede voor gezonde darmen en een goede spijsvertering. En die zijn weer hard nodig voor een gezonde darmflora. Dus neem wat vaker de fiets, loop de hond een rondje extra of ren de trap een paar keer extra op en neer. Zelfs als je beperkt bent in je bewegen, zoek naar wat er wel mogelijk is. Stilstand zorgt echt voor achteruitgang in dit geval!

Vertroetel je darmflora!

Je flora is geen luxe-beestje.
Vetroetel je flora, dan vertroetelt ze jou! En zij heeft geen dure reisjes, lingerie of exclusieve parfum nodig. Gewoon een glas warm water, een bord spruitjes, een hap zuurkool en een extra rondje met de hond zijn genoeg! Doe er je voordeel mee! En werk op een makkelijke manier aan jouw microbioom, je darmflora.