Toen ik voor het eerst aardpeertjes (topinamboer) at, vond ik ze zo lekker dat ik er veel te veel van heb gegeten.

Ultieme test om gezondheid van flora te testen

Dat was meteen de ultieme test om aan te tonen dat mijn darmflora toen niet op orde was. Ik kreeg een enorm opgezette buik: gasvorming. De bacterieen die de aardpeer moesten opeten/omzetten waren niet voldoende aanwezig in mijn darmen. Ik kon het dus niet goed verteren en kreeg last. En niet zo’n beetje ook. Ik heb de hele nacht wakker gelegen van die buik. Nu kan ik er wel om lachten. Maar die nacht, oeioeioei wat had ik het zwaar!

Zelf testen?

Wil jij ook uittesten hoe het met jouw darmflora gesteld is? Durf jij het aan: proberen hoe jij reageert op aardpeertjes? Dat kan nu want ze zijn volop verkrijgbaar. Doe dan niet zoals ik , maar begin rustig aan met het eten ervan. Kijk hoe je op onderstaand recept reageert. Geen gasvorming? Verdubbel dan de volgende keer de hoeveelheid aardperen. Toch wel een beetje last van je buik? Begin dan bv met 1/2 aardpeer in onderstaand recept en kijk hoe je daar op reageert.

Maak bijvoorbeeld een soepje van:

  • 1 zoete aardappel,
  • 2 aardpeertjes,
  • 1 ui en 1 knoflook
  • bouillon

 

Dan heb je een aardig bommetje aan bacterievoedsel en kun je prima testen hoe de conditie van jouw flora is.

Recept

Het is echt heel makkelijk:

  • snij alles klein,
  • smelt een eetlepel ghee (geklaarde boter) in de soeppan
  • bak aardappel en ui een paar minuten
  • voeg aardpeer en knoflook toe en bak op laag vuur in ong 5 minuten een beetje gaar e
  • en halve liter bouillon erbij en even de staafmixer erdoor

 

Tadaa!
Bacterieel superfood. En zo lekker!