Heb jij dat ook? Van die periodes waarin je lange dagen maakt. Met te veel vermoeidheid en concentratieproblemen. Met te weinig uren en te veel dat nog moet. Gelukkig kan de natuur je een handje helpen! Lees hier over natuurlijke ‘uppers en downers’ in de vorm van supplementen die je kunnen ondersteunen. Doe dit wel tijdelijk. Het is geen permanente fix voor een te druk leven.

Hoe kun je je hersenwerking, geheugen en leercapaciteit vergroten? Hoe blijf je beter geconcentreerd en hoe blijf je langer wakker. En ook erg belangrijk: hoe kan je ontstressen, hoe ontspan je jouw overwerkte brein? En hoe krijg je een ontspannende nachtrust, die zo nodig is om de volgende dag weer optimaal te kunnen presteren?

Supplementen

Supplementen zijn kruiden , poeders, pillen, druppels, drankjes, dat soort dingen…
Voor supplementen geldt dat iedereen anders is en wat voor jou of mij geweldig werkt, dat voor een ander niet zo hoeft te zijn. Voel dus altijd goed of het supplement dat jij kiest, ook voor jou werkt. Als je er misselijk van wordt of een vervelend gevoel van krijgt: niet nemen. Jouw lijf en je geest zijn echt jouw beste raadgever, vertrouw op jou!

Kies een goed merk

Het vervelende van Ayurvedische middelen is, dat er soms verontreiniging (pesticiden) in aanwezig is. Daarom is het erg belangrijk om een goed merk te kiezen.
Dat geldt ook voor niet Ayurvedische middelen (kruiden) , kies in elk geval voor een biologische variant om te voorkomen dat je ongewenste pesticiden binnenkrijgt. Ook al zijn de niet biologische varianten gecontroleerd en hebben ze een onder-het-maximum-toegestane-aandeel-aan-rotzooi, toch krijg je liever die rotzooi niet binnen. Wantdat is een ongewenste belasting voor je systeem, en dus ook voor je brein.

Ziekte of reguliere medicatie

Als je een ziekte hebt, of reguliere medicatie op doktersvoorschift gebruikt, overleg dan met jouw arts of je deze supplementen veilig kan nemen. Kruiden kunnen een sterke werking hebben , en soms ook interactie met een regulier geneesmiddel. Dat betekent dat ze de werking van het reguliere geneesmiddel beinvloeden. Wil je niet!

Wat zijn mijn eerste-keuze -supplementen en in welke situatie kun je ze nemen?: Kijk zelf en probeer welk middel het meeste voor jou doet.

Beter geheugen en leercapaciteit

Kalmerend, rustgevend en verhelderend

Brahmi is een Ayurvedisch kruid en wordt verkocht in capsulevorm. Het unieke van Brahmi is, dat het kalmerend en rustgevend werkt, maar dat je er niet suf van wordt: het verheldert je hoofd. Brahmi verhoogt studieresultaten, het leervermogen en het geheugen. Toppertje wat mij betreft.

Wakker en alert blijven

Rozemarijn gebruik je als etherische olie in een brandertje of op een geursteentje. Het verbetert de doorbloeding in je hersenen. Voor de Gymnasiasten: nu weet je ook waarom Griekse studenten in de Oudheid die rozemarijnkrans in hun haar droegen, dat was om om concentratie en geheugen te verbeteren .
Let op! Gebruik rozemarijn niet binnen 2 uur voordat je gaat slapen, je brein is dan nog zo actief dat slapen lastig wordt.

Ontspanning, examenvrees en nachtrust

Slaapproblemen en examenvrees

Cerebex liquid is een Ayurvedische kruidenmix in vloeibare vorm. Het kalmeert en ontspant en versterkt het zenuwstelsel. Het werkt vooral goed als je inslaap of doorslaapproblemen hebt, en bij examenvrees.

Vermoeidheid en examenvrees

Rescue remedy met B5 en B12 koop je in vloeibare vorm.
Het helpt in tijdens van stress om je balans te hervinden.Vitamine B5 ondersteunt tijdens drukke werkzaamheden,en in spannende tijden en bij examenstress. In combinatie met B12 helpt vitamine B5 ook vermoeidheid te verminderen. Vitamine B12 ondersteunt ook je geestelijke veerkracht en een heldere geest.