Mindful eten moeilijk? Dat valt wel mee. Je kunt heel veel dingen doen om meer mindful te gaan eten. Maar probeer niet alles tegelijk, dat is de manier om het uiteindelijk helemaal niet te doen. Dus stap voor stap. Je bewust zijn van je voeding is hierbij de eerste stap. Hoe doe ik dat en hoe kan jij dat doen?

Lang leve mijn moestuin

Het is een voorrecht om in mijn tuin te mogen shoppen. Ik voel me overlopen van dankbaarheid als ik al die verschillende groenten en fruit voel, pluk, en ruik. Een gevoel dat ik eigenlijk nooit heb als ik door de supermarkt loop en producten in mijn karretje leg. De afstand tussen moeder natuur en mij als mens is daar zoveel groter dan die in mij eigen tuin. In mijn tuin weet ik hoeveel moeite het heeft gekost voor een plant om te kiemen, te groeien en te overleven. Ik oogst met aandacht en dankbaarheid. En ik verwonder me over de enorme schatten die moeder natuur aan ons geeft. En over de idioot lage prijzen die je in de supermarkt betaalt voor soortgelijke producten. Ik zeg soortgelijk, want het is in wezen anders. Een courgette bijvoorbeeld. De courgettes die ik oogst (formaat supermarkt) wegen veel meer dan die in de supermarkt. Grappig. Ze liggen ook meteen die avond op mijn bord. Mijn appels ruiken zeer aromatisch naar…appel! Ruik in de supermarkt maar eens aan een appel. Wat ruik je?

Geen verspilling

Ook het niets verspillen is een vorm van mindfulness. Als ik mijn groenten schoonmaak, weet ik al dat alles wat ik niet gebruik, naar mijn kipjes en kalkoenen gaat en dat zij daarvan gaan smullen. Ook alle overrijpe en alle over-productie gaat naar onze eigen dieren: kippen, kalkoenen en koeien. Zij produceren op hun beurt weer de mest die we voor de tuin gebruiken, een mooie kringloop. We eten de eieren van de kippen en de kalkoenen. De eierschillen vermalen we en die gaan weer terug naar de kippen en kalkoenen, zodat zij sterke eieren blijven leggen. Alles is verbonden met elkaar en komt op de een of andere manier weer terug.

Geen moestuin, hoe verbind ik mij met mijn voedsel?

Niet iedereen heeft een moestuin. Maar ook zonder moestuin kun jij je meer verbinden met je voedsel. In de winter bijvoorbeeld ga ik ook naar de supermarkt voor mijn groenten en fruit. In mijn eigen tuin ervaar ik de verbinding met de producten en moeder aarde. Dit probeer ik ook in de supermarkt zo goed mogelijk te doen. Het kost wat meer moeite en wat fantasie, maar het is mogelijk! Ik lees op de verse producten waar het vandaan komt , en stel me voor hoe het daar op het land groeide en hoe het vervolgens verpakt en verscheept is. Boodschappen doen met aandacht dus. Het is echt niet nodig om elke dag een paar uur uit te trekken voor de supermarkt. Op een gegeven moment weet je best welke producten bij jou passen en waarom je de keuze voor die producten maakt. Maar gun jezelf om bijvoorbeeld eens per maand mindful door de supermarkt te cruisen. Leer nieuwe producten kennen, of een betere versie van je huidige keuze.
Wat doe jij om meer mindful te eten?