Gefeliciteerd! Je bent op de hoogte van probiotica of wil hier meer over weten. Dat is de eerste stap in de goede richting. Maar net als met zoveel dingen: het ligt ietsje ingewikkelder dan je denkt. Er is geen ;grote stappen snel thuis’oplossing voor jouw probleem. Ten minste, die is er wel, maar je moet je er wel even in verdiepen. Dit blog geeft je inzicht in hoe dat nou zit met commerciele probiotica. Want de theorie er achter klopt als een bus en staat als een huis . Maar de vertaling naar de praktijk is wat complexer.

1. De theorie over probiotica

Met probiotica vul je de goede bacterien in je darmflora aan. Letterlijk. Je neemt een dosering bacterien die dan uiteindelijk in jouw darmen terecht komen. Waarom je dat zou doen? Je darmflora heeft een enorme impact op je algehele gezondheid. Zowel fysiek, als mentaal, emotioneel spiritueel en energetisch. Ja WOW! Je darmflora is gevoelig voor allerlei invloeden die helaas in onze wereld overal aanwezig zijn en waar echt iedereen mee te maken krijgt. Een paar killers voor jouw goede bacterien:
Stress, onjuiste voeding en antibiotica. Antibiotica doodt alle bacterien. Als het goed is de slechte, maar zeker ook de goede. Een van de dingen die je dan kunt doen is een probioticum nemen in de vorm van een pilletje of poeder. Dan vul je dus de goede bacterien in je darmflora weer aan Tot zover de theorie.

 

2. De praktijk van probiotica

Jouw darmflora is zo uniek als jouw vingerafdruk. Hierdoor is het vinden van een passend pilletje of poeder dus best wel een (vrij onmogelijk) ding. In mijn praktijk heb ik in al die jaren pas 1 keer een commercieel probioticum bij iemand uitgetest dat het echt supergoed deed. En ik had meer dan 20 soorten van verschillende gerenommeerde, kwalitatief echt heel goede merken die ik kon testen.In de meeste gevallen deed het niet zoveel. En soms was het zelfs ronduit slecht. Tja dat geeft dus wel te denken. Ik zou echt nooit ‘zomaar’een probioticum nemen. Wat je wel kunt nemen als je behoefte hebt aan ondersteuning van je darmflora bij bijvoorbeeld een antibioticakuur kun je hier lezen in mijn blog Hoe kies je een goed probioticum.

 

3. Maar de goede merken dan?

Commerciele probiotica kent veel verschillen in kwaliteit. Ik ga nu geen lijstje geven met de goede merken. Want je moet ze niet zomaar kopen.
Ook al is het een goed merk, met echt kwalitatief fantastische producten, je weet nog steeds niet of je het jusite probioticum voor jou en jouw flora te pakken hebt.
Er wordt wel gedifferentieerd. Er zijn bijvoorbeeld potjes voor zwangeren, voor zuigelingen, voor mannen, voor 50+ vrouwen en ga zo maar door. Maar dat is meer een marketing differentiatie dan dat ie nou echt zoden aan de dijk zet. Ik geef je een voorbeeld: Toen ik zwanger was, testte het probioticum voor zwangeren heel slecht uit bij mij. Dat betekende dat het eerder slecht dan goed was voor mijn lichaam. Als ik het niet had uitgetest dan had ik dat dus niet geweten. En dan had ik mijn lichaam eerder belast dan verzorgd. Wil je weten waarom ik een probioticum heb genomen tijdens en na mijn zwangerschap? Dat kan je hier lezen.
Goede merken doen wel veel research, zijn zuiverder en bevatten waarchijnlijk meer bacterien per dosering dan slechte merken. Dus er is wat voor te zeggen om een goed merk te kiezen. Maarja, als het niet zoveel voor je doet heb je vooral dure poep. Of in het minder gunstige geval werkt het eerder tegen je dan voor je. Wil je niet hebben.

 

4. Toch een commercieel probioticum gebruiken?

Wat je moet doen als je toch een commercieel probioticum wil gaan gebruiken? Laat het dan uittesten bij een therapeut die dat kan doen. Je begrijpt nu als het goed is waarom! Als je niet zo iemand in de buurt weet, lees dan mijn blog Hoe kies je een goed probioticum. Heel kort is daarvan de conclusie : ga Kimchi eten! Kimchi is HET probioticum bij uitstek. Het is een breedspectrum probioticum. Het bevat meer soorten en meer aantallen bacterien dan je ooit in een commercieel product zult vinden. Voor een fractie van de kosten. Wil je leren hoe je Kimchi maakt zodat je voor de rest van je leven het allerbeste probioticum in huis hebt? Volg dan mijn E-course “leer Kimchi maken van een Pro”. O ja, het is nog lekker ook 😉

 

PS Voor iedereen die zich tijdens het lezen van dit blog afvraagt wat de foto van Bill Clinton  en Monica Lewinsky  in ‘s hemelsnaam te maken heeft met dit blog: ook daar was een duidelijk verschil in theorie  “I did NOT have SEX with that woman” en praktijk. Iets met sigaren ofzo.