Je weet vast wel dat alcohol en andere suikerhoudende drankjes niet goed voor je zijn. Maar ze zijn zo lekker! En wanneer het van dat zalige zomerse weer is dan is het idee van een terrasje met een ijskoude rose of een lekker koud biertje ook wel erg aanlokkelijk.

Wat dan wel? In dit artikel deel ik twee supergezonde en heerlijke drankjes met je die jou de frisdrankjes en wijntjes met gemak laten vergeten.

Wat je beter niet drinkt

Alcohol maar ook de alcoholvrije variant  kan je beter laten staan. Die nul procent biertjes zitten vol met suiker dus ook dat is niet zo’n fantastisch alternatief. Dacht jij nou net goed bezig te zijn met je alcoholvrije biertje? Tja. Het is wel minder slecht voor je gezondheid dan het gewone biertje, maar het kan nog veel beter! Dus behalve natuurlijk als je het ECHT goed smaakt zou ik zeggen, lekker laten staan dat alcoholvrij.

Ook sapjes zijn niet je van het. Oke, wel weer beter dan dat biertje, maar nog steeds niet fantastisch. Bij sap worden de vezels van de vrucht verwijderd. Hierdoor krijg je relatief veel suikers binnen zonder dat de benodigde vezels mee komen. En dat is zonde. Want van die vezels, daar worden jouw darmbacterien juist zo gelukkig van. Dus kies niet alleen voor het sap, maar voor de hele sinaasappel. Zonder schil uiteraard!

Maarja, een hele sinaasappel maakt niet zo’n lekker en gezellig drankje. En zie jij jezelf al een hele sinaasappel bestellen op een terras ?

Wat dan? De hele avond aan de spa rood? Bleh! Gelukkig zijn er voldoende lekkere alternatieven die niet alleen lekker zijn, maar die ook nog eens GOED voor je zijn!

Dus in plaats van lekker en slecht, drink je lekker en goed. Kijk, daar word ik dan weer blij van. Dat iets lekkers dat je naar binnen kiepert ook nog eens goed is voor je gezondheid.  Wel eens van cold brew en kombucha gehoord? Mijn zomertoppers voor thuis of op het terras!

Cold brew

Cold brew is gemaakt met groene thee. Misschien wist je al dat groene thee veel gezondheidsvoordelen heeft omdat het antioxidanten bevat?

Antioxidanten

Antioxidanten gaan veroudering tegen. Ze neutraliseren de werking van vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die vrijkomen bij alle processen die zich afspelen in je lichaam. Het zijn afvalstoffen of restproducten. En dat is niet erg, het hoort bij het leven, en dus bij het ouder worden.

De vrije radicalen spelen op hun beurt ook weer een rol in jouw lichaam, bijvoorbeeld bij bestrijding van virussen. En jouw lichaam is een prachtig systeem dat de meeste vrije radicalen al neutraliseert zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Vrije radicalen vormen zich niet alleen door de natuurlijke processen in je lichaam, maar ook door de blootstelling aan bv omgevingsfactoren, verkeerde voeding en medicijngebruik. In de wereld waar wij in leven is het dus vrij aannemelijk dat je blootstaat aan te veel vrije radicalen.

Wanneer je te veel vrije radicalen in je lichaam hebt, kan je lichaam dat niet meer goed zelf regelen. En dan kunnen ziektes ontstaan. Dus wat extra antioxidanten toevoegen kan helemaal geen kwaad.

Het is een beetje kort door de bocht, maar misschien voor jou net voldoende interessant om het eens te gaan proberen. En denk nou niet dat je jaren jonger wordt als je dagelijks liters groene thee drinkt! Bovendien: groene thee bevat ook cafeine. Dus alleen daarom al is het geen goed idee om er liters van weg te werken.

Maar alle kleine beetjes helpen. Dus gun jezelf die extra antioxidanten om af te rekenen met het teveel aan afvalstoffen!

Je kunt op veel manieren jouw lichaam ondersteunen om het te ontdoen van afvalstoffen. Niet alleen door het drinken van antioxidanten, maar bijvoorbeeld met een zachte detox. Hoe je dat kunt doen lees je hier.

Waarom is cold brew zo gezond

Cold brew is mijn meest recente ‘ontdekking’ en wat ben ik hier blij mee!
Cold brew is koud getrokken groene thee. En het leuke is dat deze manier van ‘brouwen’veel meer antioxidanten oplevert dan wanneer je warme thee zet. Dus de positieve effecten van groene thee worden in de cold brew nog veel groter!

Recept cold brew

Je kunt online allerlei ingewikkelde methodes vinden. Moet je niet doen! Veel te veel gedoe. Volg gewoon mijn recept en je hebt in een handomdraai, en wat uurtjes geduld, een perfecte cold brew.
Dit recept is mijn absolute favoriet als het om cold brew gaat. Je kunt zelf eindeloos gaan varieren. Als je maar groene thee gebruikt en verder alleen natuurlijke ingrediënten.

Je hebt nodig:
1-2 el groene thee
1-2 el witte thee
Optioneel 1-2 el ‘smaakmaker ’ik gebruik gedroogde rozenblaadjes. Maar dit kan echt van alles zijn.

Je doet:
Doe de losse thee in een papieren theezakje . Of een herbruikbaar thee ding.
Doe het zakje in een grote kan en overgiet met koud kraanwater.
Zet minimaal een nacht in de koelkast en voila! Kind kan de was doen.

Alternatieven

Wil je nog sneller klaar zijn? Gebruik dan een kant en klaar theezakje met groene thee en voeg daar nog een thee met smaak aan toe. Kies uiteraard wel voor natuurlijke smaken van bv bloemen of specerijen De tension tamer of kamille lavendel van Celestial Seasons gebruiken wij veel!

Smaakjes inspiratie

Ik ben dol op de rozenblaadjes, maar je kunt werkelijk van alles aan je thee toevoegen, denk aan:
kamille
lavendel
lindebloesem
vlierbloesem
marrokaanse munt (die van de thee)
pepermunt

Doe het wel in een zakje en leg daar een knoop in. Anders zit je cold brew vol met stukjes en dat is dan weer echt niet lekker!

Kombucha

Een ander verfrissend drankje waar je jouw lijf blij mee maakt, is Kombucha. Kombucha is hip. En hopelijk blijft dat zo. Het is een gefermenteerde thee drank en door het fermentatieproces vormen zich probiotische bacteriën in de kombucha.

Deze probiotische bacteriën zijn supergezond. Ze ondersteunen je darmflora zodat deze sterker en gezonder wordt.
En dat wil je! Want een gezonde darmflora speelt DE rol in jouw overall gezondheid.

Waarom  jouw flora zo belangrijk is

Zomaar een paar dingen uit de lange lijst die jouw flora voor je doet:

– Bepaalt voor 90% het functioneren van je immuunsysteem.
– Zorgt voor een gezond gewicht
– Zorgt voor goede nachtrust
– Helpt helder denken
– Maakt 90% van je serotonine aan. Het happy stofje. Interessant? Lees hier meer over hoe je darmflora jouw gevoelsleven beinvloedt.

Dus genoeg redenen om je darmflora te gaan verzorgen. En daar begin je eenvoudig mee door het drinken van Kombucha. Het is verkrijgbaar bij ongeveer elke bio winkel en op de wat hippere terrassen staat het ook gewoon op de kaart.

Het is verkrijgbaar in verschillende smaken, zodat jij jouw eigen favoriet kunt kiezen. Weet wel dat Kombucha zurig smaakt . En dat is de bedoeling. Door het fermentatieproces komen er melkzuren vrij. Hoe langer gefermenteerd, hoe meer gezonde bacterien en hoe zuurder de smaak.  Drink je voor het eerst Kombucha? Misschien is het een idee om het te mengen met wat water. Zo wordt de smaak minder zurig en kan je daar aan wennen.

Je kunt Kombucha ook prima zelf maken. Dat vergt wel wat handigheid en gaat te ver om in dit artikel te bespreken.

Wil je graag weten wat je nog meer kunt doen voor jouw darmflora? Ik geeft regelmatig gratis webinars hierover. Hier vind je meer informatie en kan je je aanmelden.

Top tips voor zomerdrankjes

Tip: Niet te veel koud drinken!

Cold brew en Kombucha zijn koude drankjes. En die zijn nou eenmaal erg lekker en verfrissend. Maar realiseer je wel dat een koude plens in je maag jouw verteringsvuurtje dooft. En dat heeft dus niet zo’n positieve impact op je vertering.

Dus een glaasje kan prima. En 2 ook nog wel. Maar ga er geen liters van wegtrekken tijdens de maaltijd. Daar doe je jouw lichaam uiteindelijk geen plezier mee. Heb je nog meer dorst? Kies dan gewoon kraanwater op kamertemperatuur.

Tip: Serveertips

Het oog wil ook wat! Een feestelijk uitziend glas geeft veel meer drinkplezier dan dat je zo uit de fles drinkt .

Serveer je drankje dus met een takje kruiden zoals munt of tijm. Je kunt ook vers fruit in of aan je glas doen. Denk aan een schijfje sinaasappel of citroen. Een aardbei in je glas ziet er ook mooi uit en geeft nog extra smaak.

Zo kan je eindeloos varieren en ontdekken wat jij het lekkerst vindt.

CHEERS!