Happy feelings

Wat nou als sombere gevoelens niet in je hoofd, maar in je buik ontstaan? Om precies te zijn in je buikbrein? In dit blog lees je  hoe essentieel onze darmflora is bij de aanmaak van ‘blije stofjes’ zoals serotonine. “Door lief te zijn voor je flora krijg je lieve gevoelens en gedachten terug.”

Je kunt met voeding je darmflora in balans brengen. Die is tenslotte verantwoordelijk voor de aanmaak van 90 procent van de serotonine in je lichaam.

Gut feeling

Het zit niet tussen je oren – nou ja, een beetje. Ik heb het over emoties en gedachten. We denken meestal dat een depressie in het hoofd ontstaat. Maar wist je dat er in jouw darmen veel meer zenuwcellen zitten dan in je hoofd? Dit wordt ook wel je buikbrein genoemd. En dat buikbrein kan voelen, denken en herinneren. Gaaf hè! Heb je zomaar ineens een heel nieuwe gevoels- en gedachtenwereld erbij.

Dus de vlinders in je buik bij verliefdheid of de buikpijn bij stress zijn niet alleen maar mooie woorden of verzinsels, ze bestaan écht. En die kriebels als je heel hoog schommelt? Het zijn allemaal activiteiten van een enorm groot zenuwstelsel. Jouw buikbrein. En wat dacht je van gut feeling? Of intuïtie? Hallo buikbrein, dank voor je intelligentie!

Serotonine en een gezonde darmflora

Een gezonde darmflora is verantwoordelijk voor de aanmaak van een groot deel van je ‘blije stofjes’. En wat zo handig is: ze worden geproduceerd op de plek waar ze gebruikt worden. In je buik gemaakt en gebruikt door je buikbrein. Je lichaam is zo efficiënt.

Een voorbeeld: 90 procent van de serotonine in jouw lichaam wordt door je flora gemaakt. Serotonine is een stofje dat de boodschappen tussen je zenuwcellen doorgeeft. Ik noem serotonine een ‘blij stofje’, want het heeft een enorme impact op hoe jij je voelt. Bij voldoende serotonine in je lichaam voel jij je prettig, veilig, gelukkig. Bij te weinig serotonine ervaar je gevoelens van stress, onveiligheid en angst én depressieve gevoelens.

Zo breng je jouw darmflora in balans

Door onze westerse leefstijl hebben helaas velen geen gezonde darmflora. Een flinke dosis stress of het gebruik van medicatie zoals antibiotica is killing voor je flora. En er is nog veel meer wat de gezondheid ervan beïnvloedt.

Hoog tijd dus om extra aandacht aan je darmflora te besteden. Het is absoluut niet nodig om hiervoor dure supplementen te slikken. Je kunt met voeding je darmflora in balans brengen. Die is tenslotte verantwoordelijk voor de aanmaak van 90 procent van de serotonine in je lichaam.

  1. Eet dagelijks gefermenteerde producten. Hiermee breng je nieuwe bacteriën in je darmen en maak je jouw flora sterker. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, kombucha en zuurkool.
  2. Drink minimaal 1,5 à 2 liter water per dag. Je flora gedijt in een vochtig milieu.
  3. Eet voldoende prebiotische voeding zoals volle granen en ongeschilde groenten en fruit. Pompoen, aardpeer en zoete aardappel bevatten veel prebiotische vezels.
  4. Vermijd geraffineerde en bewerkte voeding. Kies alleen voeding zoals de natuur het bedoeld heeft.
  5. Beweeg! Je darmen, en dus je darmflora, gedijen bij beweging.

Wil je ontdekken hoe het gesteld is met jouw darmflora? Ik heb als missie om mensen te begeleiden naar een gezonde flora. Verdiep je in de gezondheid van jouw darmflora door het volgen van het gratis webinar.