Jouw lichaam beschikt over heel veel eigen detox systemen. En dat is maar goed ook. Door te leven produceert jouw lichaam automatisch afvalstoffen. Je zou toch al die zooi moeten blijven rondzeulen. Echt. Reuzevermoeiend. Daar heeft moeder natuur al lang iets op bedacht. Wist je dat jouw lichaam zelf allerlei reinigingssystemen heeft?

Zelfreinigingssytemen, een paar voorbeelden

Snot

Zo zorgt snot ervoor dat je lichaam allerlei ziekteverwekkers eruit kan gooien die via je ademhalingssysteem naar binnen proberen te dringen. Lang leve snot dus!

Adem

Met je uitademing gooit je lichaam de CO2 eruit die ontstaat als je leeft. Geef dus niet alleen die koeien de schuld 😉! Maargoed, die CO2 eruit is best handig, anders verzuur je. En als je lichaam te zuur wordt dan ga je dood. En ook dat is hartstikke functioneel. Bij een zuurtegraad die te veel afwijkt, verlopen allerlei fysiologische processen niet meer (goed).

Urine

Zuren worden bijvoorbeeld ook uitgescheiden via je nieren en je urine.

Darmen

Je darmen produceren ontlasting. Ja duh dat weet toch iedereen! Maar wist je dat ook je darmen over een soort zelfreinigend vermogen bezitten? Hoe dat werkt, daar lees je hier meer over.

 

Deze 4 systemen zijn je waarschijnlijk wel bekend. Een minder bekend, maar zeer belangrijk ontgiftingssysteem van je lichaam is je lymfatisch stelsel.

 

Wat is het lymfatisch stelsel

Weet je wat zo fijn is? Ons lichaam kan het allemaal zelf! Dat lymfestelsel bijvoorbeeld detoxt zich helemaal suf.
Het lymfestelsel is net als je bloedvatstelsel ook een vaatstelsel en het loopt parallel aan elkaar. Het lymfestelsel is indrukwekkend groot: Het is 2x zo lang als het bloedvatstelsel. Ja WOW he?

Het lymfevocht dat ook wel gewoon lymfe wordt genoemd, bevindt zich in die vaten. Het vervoert ook stoffen net als de bloedvaten. Het vervoert en verwerkt afvalstoffen, beschadigde lichaamscellen en ongunstige indringers en ziekteverwekkers.
De lymfe haalt deze op door je hele lichaam heen. Het maakt die stoffen onschadelijk en voert ze af. Het lymfestelsel werkt dus als een filter en reinigingsdienst van het lichaam en is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem.

Lymfe maakt onschadelijk en evoert af. Ultiem ontgiften dus!

Kan je jouw lymfe ondersteunen?

Je lymfesysteem werkt goed zolang de lymfe er goed doorheen stroomt.
Er zijn enorm veel dingen die je kunt doen om je lymfatsich systeem in beweging te zetten. In dit blog geef ik je 2 supereenvoudige tips met groots effect!

1.Ribbenkast bewegen

De ribbenkast is een enorme lymfatische pomp en essentiëel voor de doorvoer van lymfevocht. Die ribbenkast beweegt op en neer door? Juist! Rustig en diep in- en uitademen.

 

Hoe je dat doet?

Inademen:
Adem eerst richting je buik, daarmee til je je ribbenkast op. Laat je longen zich daarna verder in de breedte vullen waardoor er ook druk naar buiten ontstaat op je ribbenkast.

Uitademen:
Laat je adem rustig naar buiten vloeien en blaas het laatste restje met een beetje kracht eruit. Zo kan jouw ribbenkast maximaal omlaag zakken.

 

Maak er een goede gewoonte van door dagelijks 3 momenten in te plannen voor 10 x diep in-en uitademen.

Bijvoorbeeld direct na het wakker worden, voor de lunch en ‘s avonds voor het slapen gaan.

Focus je tijdens het in- en uitademen op het lymfevocht dat in beweging wordt gezet en door de lymfevaten wordt gestuwd.

2. Zelf bewegen

Wat je ook kunt doen om je lymfe in beweging te houden, is dagelijks zelf bewegen. Als je intensief beweegt dan ga je transpireren en daarmee verwijder je ook afvalstoffen uit je lichaam. Dubbele bonus!

Tijdens onze detox programma’s besteden we aandacht aan nog meer leefstijl gewoontes ter bevordering van van je ontgifting zoals bijvoorbeeld je lymfe.