Een probioticum is handig om te gebruiken als je een antibioticakuur moet nemen.
Antibiotica doodt alle bacterien, niet alleen de slechte- maar ook de goede. Die je juist weer hard nodig hebt als belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Dusss..dan krijg je na je kuur nog een toetje in de vorm van weken lang kwakkelen met je gezondheid.

Daar kan je dus iets aan doen. Misschien heb je het al eens gedaan of over gehoord:
Gebruik een probioticum.

Jouw prive oerwoud

Vergelijk jouw darmflora met een oerwoud. Je kunt je indenken dat een oerwoud niet zo gezond is als er bijvoorbeeld een overbevolking aan olifanten is. Het ecosysteem van het oerwoud heeft dan erg veel moeite om in stand te blijven, om balans te houden. Dit wordt biodiversiteit genoemd en is hard nodig voor een gezond ecosysteem. Dus ook voor het ecosysteem in je darmen. Snapje? Hoe meer verschillende soorten bacterien, hoe gezonder en stabieler jouw flora. Als jouw flora uitgemoord is,  bijvoorbeeld door een antibioticakuur dan is er werk aan de winkel om het weer helemaal op te bouwen. Ga minstens uit van 3 mmanden voordat jouw flora weer helemaal op oude sterkte is .

En hoe kies je dan het juiste probioticum voor jou? Een keuzehulp in de wereld van de probiotica:

1. Darmflora is uniek

Je hebt het goed gelezen: er staat ‘probioticum voor jou”. Want je darmflora is heel specifiek, net zoals je vingerafdruk en dus voor iedereen anders. En daardoor misschien voor jou ook wel een beetje slecht nieuws: een commercieel probioticum werkt vaak niet. Niet zo goed. Niet optimaal. En soms is het zelfs meer een belasting voor jouw lichaam dan een ondersteuning. Bummer! In de jaren in mijn praktijk heb ik slechts 1 keer een commercieel probioticum uitgetest met positieve resultaten. Dwz dat het goed voor die persoon was.
Dus koop of gebruik bij voorkeur GEEN commercieel probioticum.

Wil je hier wat meer over weten? Lees dan hier mijn blog over commerciele probiotica.

2. Je hebt NU een probioticum nodig

Help! Je hebt echt acuut een probioticum nodig, want je bent met een antibiotica kuur begonnen. Of je ligt al meer dan een week met griep in bed. Oke oke dan begrijp ik ook wel dat je NU iets moet/wil hebben.
Wat je dan prima kunt gebruiken is Hylak Forte. Dat is een flesje met vloeistof dat de stofwisselings producten van de goede bacterien bevat. En dat zijn de stofjes waarom je uberhaupt die bacterien in je lijf wil hebben! Dus je voegt met Hylak Forte geen goede bacterien toe, zoals met een probioticm. Maar je voegt de heilzame stofjes toe die je nodig hebt.
Het is een heel mild product. Je mag het zelfs aan baby’s van 1 dag oud geven. Ik heb het dan ook altijd in mijn koelkast staan, voor noodsituaties zeg maar.
Tip 1: kies de grootste verpakking. Is een stuk voordeliger en gaat zeker wel op.
Tip 2: voor hele kleine baby’s: meng het met een beetje baby rooibosthee. Hylak Forte smaakt vrij zuur.De baby rooibos thee ( ik gebruik die van Annique) heeft van nature een zoetige smaak en alle schadelijke stoffen zijn hier uit gehaald.

3. Kimchi is het best bewaarde geheim

En nu dus niet meer 😉 .

De allerbeste oplossing is kimchi. Kimchi is voedsel. Ons lichaam is gemaakt om voedsel op te nemen. En niet om pillen of poeders op te nemen. Voedsel gaat dus veel natuurlijker en gemakkelijker.
Kimchi zit barstensvol probiotische bacterien. Per hap veel en veel meer dan in een dosering van een commercieel verkrijgbaar product. En ook nog eens veel meer soorten bacterien . ook soorten die in een commercieel product niet te verkrijgen zijn.
Je kunt het zelf maken. Duurzaam, voordelig en beregezond. Ook nog erg lekker .

Wil je leren hoe je Kimchi maakt? Volg dan de uitgebreide E-course “Leer Kimchi maken van een PRO’. Superleuk om te leren maken, lekker om te eten. En vooral heel erg fijn om altijd op voorraad te hebben in geval van nood. Maar beter nog: dagelijks eten om je overall gezondheid steeds beter te maken. Want dat kan. Mijn gezin eet zich ongans aan kimchi. Van de jongste die met 1,5 jaar oud begon met kimchi eten, tot aan de pubers die erbij zweren als puistjestherapie. En ze voelen zich ook ‘gewoon’beter :). En natuurlijk mijn man en ik. En ik moet zeggen: met verbluffende resultaten. Als ik iets eerder had willen weten, dan was het hoe ik kimchi moet maken en de effecten die het op je gezondheid heeft.