Moe zijn

Disbalans in je microbioom is vaak een oorzaak van vermoeidheid.

Wil jij ook niet meer ‘savonds als een zombie op de bank liggen? Of om 16:00 uur een enorme dip ervaren? Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan dat de oorzaak hiervan heel goed kan liggen in een ongezonde darmflora?

Moe zijn lijkt er tegenwoordig ‘gewoon’ bij te horen. Cup-a-soup heeft er zelfs een heel merk op gebouwd.

Ik zelf was jarenlang erg moe. Als ik het daar over had met vriendinnen wezen ze mij altijd op mijn drukke leven en dat ik altijd bezig ben.
Klopt. Ik ben een thrillseaker, een hoogsensitieve prikkelzoeker die eerder onder-dan overprikkeld is. En ik ben daardoor dus altijd wel bezig. Maar dat geeft mij juist energie! Ik word doodmoe van bankhangen en binge watchen. Ofzo.

Dus daar vond ik de verklaring niet. Die verklaring kwam uit mijn darmflora in disbalans. Doordat ik de eerste 10 jaar van mijn leven dagelijks antibiotica heb geslikt, was mijn flora een zootje. En dat wist ik natuurlijk wel, maar ik stond er nooit zo bij stil.

Hoe zit dat met die darmflora?

Even wat cijfers. Overigens: elke keer als ik dit lees ben ik weer onder de indruk van de enorme impact die je microbioom of darmflora op je heeft.

  • Je bestaat voor 90% uit niet-menselijke cellen. Ja! Bizar he? Die 90% dat is je microbioom. Allemaal plantjes en beestjes die in symbiose in- en op je leven. Microbioom heet ook wel flora. Ik gebruik voor het gemak darmflora omdat het grootste deel van die 90% zich in je darmen bevindt.
  • En die flora speelt een belangrijke rol in jouw gezondheid. Op veel gebieden. Jij hebt heel veel invloed op de kwaliteit van die flora. Dus je hebt eigenlijk voor 90% invloed op de kwaliteit van je gezondheid. Goed nieuws he!

Gezonde darmflora= goed energienivo

Hoe beinvloedt die darmflora nou je energienivo? Dit is te verklaren vanuit de fysiologie van de mens:

Energie verbruik door darmen en flora

Je darmflora en je darmen verbruiken zelf energie. 40% van deze energie maakt een gezonde darmflora zelf. Je darmwand vernieuwt zichzelf elke 72 uur, reken maar dat dat veel energie kost. En ook de vertering van voedsel kost veel energie.
Is je flora niet gezond? Dan mis je dus 40% van de energie die in je darmen nodig is. En die energie haalt jouw lichaam dan gewoon uit eigen voorraad. Waardoor er minder energie beschikbaar is voor jou. Bijvoorbeeld om goed te denken of te werken.

Aanmaak vitamines voor energiehuishouding

Je darmflora maakt ook vitamines aan. Zoals vitamines uit de B-groep. En laten die nou een belangrijke rol spelen in je energiehuishouding!

Afvoer afvalstoffen

Ten slotte speelt je microbioom een belangrijke rol in de afvoer van afvalstoffen. Loopt die afvoer niet optimaal? Dan blijf jij jouw afvalstoffen rondzeulen. En ook dat kost onevenredig veel energie. Zonde!

Moe zijn hoort er dus niet gewoon bij!

Ik vond het raar dat ik altijd zo moe was, en ik vond het vooral niet acceptabel. Jarenang heb allerlei verklaringen gezocht en dingen geprobeerd. Pas nadat ik mijn darmflora weer helemaal in balans had gebracht , voelde ik mij voor het eerst in vele jaren weer enorm energiek. Ik sta om 6:30 fris en fruitig naast mijn bed en heb de hele dag geen enkele dip. Zo heerlijk!

Achteraf gezien, als ik kijk naar de fysiologie en mijn darmflora, dan is dat helemaal niet zo raar dat ik altijd zo moe was.

In Nederland zijn we al snel geneigd om er maar mee te leren leven. Ik hoop dat je inziet dat dit zeker niet voor alles geldt. Veel (onverklaarde) pijnen en ongemakken zoals vermoeidheid vinden hun oorsprong in een darmflora in disbalans. En aan die disbalans kan je zelf heel veel doen.

Heb jij ook last van fysieke, mentale of emotionele klachten ‘waar je maar mee hebt moeten leren leven? ‘