Sinds een tijdje zijn wij de trotse eigenaren van een voedselbos.

En dat is zo leuk. Uitdagend. En inspirerend!

Ik zou wel een boek kunnen schrijven over wat er allemaal eetbaar is en dat je zo in de natuur kunt vinden. Gelukkig zijn er al veel van dat soort boeken. Over wildplukken bijvoorbeeld.

Maar zoals je van mij wel zult verwachten, ik kijk vooral met een darmflora bril naar al die plantjes, kruidjes en bloemen. Lekker, makkelijk vindbaar en verwerkbaar. En bovendien met fantastsiche eigenschappen voor o.a. je vertering en je darmflora.

In dit blog ontdek je hoe je met een darmflora bril kijkt naar eetbare panten en naar de vroege-lente topper onder de eetbare plantjes: daslook!

Hoe kijk je met een darmflora bril?

Dat klinkt veel ingewikkelder dan dat het is. Een van de belangrijkste, en ook meteen het makkelijkst te onthouden is de volgende invalshoek:

Je darmflora kan je vergelijken met een oerwoud. En daar geldt: hoe meer diversiteit, hoe sterker je darmflora is.  En het leuke is, die diversiteit in je flora die ondersteun je door een grote diversiteit aan plantaardige voeding te eten.

Helaas is het voedsel dat commercieel verkrijgbaar is steeds eenzijdiger geworden

Een van de manieren waarop je makkelijk meer variatie aanbrengt, is door eten uit de (wilde)natuur. Bijvoorbeeld door wildpluk. Of pluk uit je tuin, of die van vrienden of ouders 😉.

Je eet dan automatisch seizoensgebonden! En voordelig.

Maar dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat er allemaal eetbaar is. En dat is meer dan je denkt! Ik ontdek ook nog bijna dagelijks “nieuwe’eetbare planten en bloemen.

 

Op dit moment beginnen allerlei vroege plantjes zich te tonen. Een daarvan die veel voorkomt, is daslook.

 

Vroege lente-topper: daslook

Daslook hoort bij de look familie en heeft een smaak en geur die daar duidelijk aan knoflook doet denken.Ga je op zoek naar daslook? Let dan goed op het volgende:

De geur van daslook is de beste check. Ruikt als knoflook.

Twijfel je? Bekijk dan een ondergronds knolletje. Deze is langwerpig.

 

Om te voorkomen dat je daslook verwart met lelietje vandalen (of lelietjes sandalen zoals dat bij ons thuis wordt genoemd sinds mijn dochters peutertijd), of herfststijlloos, kijk even goed naar de infochart bovenaan dit artikel. Hierop zie je duidelijk blad, bloem(knop) en knol.

 

Daslook door de darmflora bril

Behalve dat daslook zorgt voor meer variatie in je voeding, heeft het veel eigenschappen die geod zijn voor je vertering en je flora:

Het helpt oa bij:

 

Chronische darminfecties

Dysbiose (verstoorde flora)

Opgeblazenheid

Winderigheid

Zwakker spijsvertering

 

Indrukwekkend lijstje he?

En dat dit middel gewoon gratis beschikbaar is in de vrije natuur!

 

Over wildplukken nog even:

Wildplukken mag niet overal. Houd altijd de richtlijn aan dat je het groostte deel laat staan. Dus neem niet teveel mee!

En: plukken op bv een hondenuitlaatveldje of langs een drukke weg is ook niet zo’n goed idee. Ik denk dat je zelf wel kunt bedenken waarom.

 

Easy peasy recept met daslook

Om je te inspireren, hierbij een zalig recept met daslook.

Makkelijk en snel te maken, waanzinnig resultaat!

 

Daslook Guacamole

Je hebt nodig:

1 rijpe avocado in stukjes/geprakt

1 rijpe tomaat in stukjes

Sap van ½ limoen

1 handvol daslook, gewassen en fijngesneden

Olijfolie extra vierge

Peper en zout

 

Je doet:

Meng avocado, tomaat en limoen goed door elkaar. Voeg zoveel olijfolie toe als jij lekker vindt. Schep daslook er door. En maak op smaak met peper en zout.

Als je de guacamole wil bewaren, doe dit dan met de avocado pit er in. Dan blijft ie langer goed. Bij ons gaat ie altijd meteen op, zo lekker!

 

Detox met daslook

 

Weet je wat zo leuk is? Behalve alle positieve effecten die ik hierboven al heb beschreven, helpt daslook ook bij het ontgiften door de lever.

Je kunt het dus heel mooi gebruiken als je een voorjaarsdetox doet.

Door het jaar heen organiseer ik regematig een detox programma.

We gaan dan op een zachte manier je lichaam helpen te ongiften. Alle ballast die je afgelopen maanden hebt opgebouwd, afbouwen. Op een natuurlijke manier.

In 2 weken ga jij dan weer vol energie jouw nieuwe seizoen in. Hier lees je meer over de eerstvolgende detox.