gezond eten plannen

Ken je dat? Je bent de hele dag al hard aan het werk, nog heel even en dan is het tijd voor jezelf. Het beste zou je nu voeding nemen die goed is voor jouw darmflora. Maar dan ineens overvalt die honger je.. Ofwel cup-a -soup tijd. Maar echt, dat wil je jezelf niet aandoen. Heb je wel eens gelezen wat daar in zit? En de enige reden dat je het neemt, is omdat je niet goed bent voorbereid. En een enorme trek voelt. En behoefte aan zout , en vet. Sounds like….chips 😉

Zou je niet veel liever op zo’n moment een heerlijke voedzame zelfgemaakte soep eten? Al is het alleen omdat je je daarna zo immens goed voelt!

En uiteindelijk krijg je er alleen maar meer energie door. Want als je goed voor je darmflora zorgt (lees: geen chips of cup-a-soup neemt) , dan zorgt jouw flora voor lekker veel energie. Je microbioom speelt namelijk een heel grote rol in je energiehuishouding. Hoe dat precies werkt, daar lees je hier meer over.

Its all about planning

In drukke tijden doe ik extra mijn best om het eten goed te plannen. Om te voorkomen dat er hongerige pubers  om me heen zwermen en maar blijven vragen wanneer we nou gaan eten. Of wat we gaan eten. Maar vooral om te voorkomen dat ik zelf bij schreeuwhonger naar een zak chips grijp.

Want om dan nog naar de supermarkt te gaan voor de boodschappen en dan ook nog te koken. NEE! Dat lukt mij ook niet. Ook al ben ik natuurlijk een superwoman, ik bezit geen bovennatuurlijke krachten!

 Mijn “strategie bij drukte” in een notendop

Om zo goed mogelijk de drukke tijden door te komen, plan ik voor de hele week wat we gaan eten. Oke, meestal wordt het toch wel  iets anders. Maar ik gebruik daarvoor wel wat er al in de koelkast en de keukenkastjes ligt. Want de boodschappen zijn er! Hieronder lees je meer over mijn strategie bij drukte.

1. Boodschappen 1x/week. Ik plan voor de hele week wat ik ga eten. Maak daar een lijstje bij en voila
2. Ik kies gerechten die makkelijk opgewarmd kunnen worden zodat ik ze bv 2 dagen kan eten. Scheelt een keer koken! Soep, eenpansgerechten en ovenschotels zijn favoriet. Bovendien komt het nogal eens voor dat de pubers ineens toch niet thuis eten. Dan is het handig om invriesbaar eten te hebben.
3. Ik plan 1 kookdag in. Op deze dag bereid ik zoveel mogelijk voor en maak ik alvast minimaal 2 maaltijden. Vaak een soep en 1 of 2 ovenschotels. Als je elk gerecht 2x eet, heb je nu al voor 6 dagen gekookt! Soms vries ik deze ook in porties in.
4. Ik maak 2 dressings/sauzen/tapenades voor de hele week. Lekker veel dus. Die gebruik ik in soepen, over salades en bij een monkey platter. Het zijn hele makkelijke en snelle smaakmakers. Ik bewaar ze in lege jam- of conservenpotten met een schroefdeksel. in de koelkast.
5. Monkey platter. Die eet ik veel. Het bestaat uit allemaal groenten die je rauw of gestoomd mooi op een groot bord neer legt. Daarbij een paar eiwitrijke en vetrijke dingen zoals noten, avocado, ei of stukjes vlees (bv kleine gehaktballetjes) of vis zoals tonijn uit blik. Easy peasy en super lekker.
6. Ik zorg dat er hapklare snacks in mijn koelkast voor het grijpen staan. Bijvoorbeeld schoongemaakte radijsjes, stukjes wortel en mini komkommertjes met humus. Of partjes gekookt ei met een lik bio mayonaise. Of een bakje kimchi. Bomvol probiotische bacterien en dus een feestje voor mijn microbioom.

En uiteraard verse bottenbouillon. Met een lekker snuf echt zeezout. Hoe je de bouillon maakt lees je hier. En wil je meer weten over echt zeezout? Lees dan mijn blog daarover.