Een van de grote killers voor jouw microbioom, de good guys in je darmen, is STRESS.⁠
Dat kan je zelf heel makkelijk voelen. Bijvoorbeeld als je grote spanning ervaart kan je dat voelen in je buik, je darmen.⁠

En bij heel acute stress kan het zelfs vol naar buiten komen. Een beetje zo van : alle darmbacterien dood en meteen afvoeren. De uitdrukking: “het loopt hem dun door de broek”, is echt niet zomaar bedacht. Voor wie de uitdrukking niet kent: die gebruik je als iemand heel bang is. Angst, stress, dun door de broek. Snapje?⁠

 

⁠Jouw buikbrein

Als je weet dat er meer zenuwcellen in je buik zitten dan in je hersenen, kan je misschien wat beter begrijpen dat het bij stress  dun door je broek kan lopen.

Die zenuwcellen in je buik, dat wordt ook wel het buikbrein genoemd. Wil je daar meer over weten? Lees dan dit blogartikel daarover op inspirerendleven.nl.

Stress of spanning die je in je buik voelt, dat is dus “echt”, en zit letterlijk en figuurlijk dus NIET (alleen) tussen je oren.

Overigens is stress natuurlijk niet de enige reden voor dun door de broek 😉 .⁠

Denk bijvoorbeeld aan: iets eten dat een acute aanval op je gezondheid betekent, zoals bijvoorbeeld bedorven voedsel. Jouw lichaam doet dan precies wat het moet doen: eruit gooien die troep en wel zo snel mogelijk. Nou dat kan dan dus 2 kanten op gaan. Als je begrijpt wat ik bedoel.⁠

Wat je nooit moet doen bij diarree

Als je last hebt van diarree, gebruik dan nooit! (ver)stoppers-medicatie zoals Imodium. Dit zorgt er alleen maar voor dat de ziekmaker langer in jouw lichaam kan blijven en dus schade kan aanrichten.

Diarree is juist superfunctioneel! En helemaal niet erg. Hooguit balen. Omdat je misschien even rust moet houden. En niet op stap kunt.⁠ Maar het maakt schoon. Het zorgt ervoor dat je niet ziek kunt worden van iets dat je per ongeluk hebt binnen gekregen. Wees blij dat jouw lichaam dit kan!

Wat je juist wel moet doen bij diarree

Geef je lichaam de tijd om te herstellen. Je slijmvliezen hebben het zwaar te verduren gehad, dus vertoetel ze, dat doe je bv door kamillethee te drinken. En drink bottenbouillon, dat zorgt voor een gezonde en sterke darmwand. Je darmwandcellen vernieuwen zich elke 3 dagen. Als er dan zo iets invasiefs gebeurt als flinke diarree, dan kan je je voorstellen dat die darmwand het ook zwaar te verduren heeft. En dat je wat extra zorg en aandacht moet geven. Dat doe je eenvoudig door bottenbouillon te drinken. Ik vind die van kip het lekkerst. Misschien wel omdat mijn lieve oma Teun vroeger altijd met echte kippensoep (dus getrokken van botten!) langs kwam als een van ons ziek was.
⁠Maak de bouillon lekker zout met echt zeezout, zo vul je ook je mineralen aan die met de diarree allemaal er uit gegooid zijn.

Hoe je zelf bottenbouillon maakt, lees je hier.

Extra aandacht voor je darmflora

Geef daarna extra aandacht aan je darmflora. Die heeft het ook zwaar te verduren gehad van de stress of ziekteverwekker.

Eet gefermenteerde voeding

Je geeft extra aandacht aan je microbioom o.a. door gefermenteerde voeding te eten. Daarmee vul je de goede bacterien aan en versterk je jouw darmflora. Zorg er wel voor dat je die voeding niet verhit. Dan gaan de bacterien dood en heb je er dus niet zoveel aan. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn: kimchi (met stip op 1), zuurkool natuurlijk en yoghurt.

Eet prebiotische voeding

Behalve gefermenteerde voeding om je darmbacterien aan te vullen, is het ook slim om extra voeding voor die darmbacterien ter beschikking te stellen. Hoe je dat doet?

Je eet gewoon extra veel prebiotische voeding. Dat bevat voor jou veel onverteerbare vezels die juist voedsel zijn voor jouw darmflora. Prebiostische voeding is bijvoorbeeld : zoete aardappel, pompoen, aardpeer, artisjokhart, witlof en peer.

Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen, en laten om jouw darmflora weer in balans te brengen.  Kijk maar eens in mijn blogs daar vind je veel praktische tips & trics!