Van te veel eten word je dik. Ja duh. Niet zo ingewikkeld.
Maar dat is niet perse een directe relatie.

Natuurlijk word je wel te dik als je te veel eet. Maar het is wel iets complexer dan dat.
Wat gebeurt er -nog meer- als je te veel eet?

1. Er komt te veel rek op je maagwand

Als je dat regelmatig doet, dan kan die maagwand verslappen. En dat geeft problemen. Hoe dan? Als er rek op je maagwand komt, wordt er een seintje aan je lichaam doorgegeven dat er voedsel te verteren is. Je lichaam reageert daarop door het aanmaken van stofjes die je nodig hebt om het voedsel goed te kunnen verteren. Je raadt het al: als de rek er uit is, dan worden die stofjes via deze weg niet meer aangemaakt. Daar heeft je spijsvertering dan last van. En wordt het milieu in je darmen minder gezond voor je flora. Die een fijn milieu in je darmen nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

2. Bij te veel eten komt vaak ook te snel eten

Schrokken. Hap slik weg. En wat is er dan gebeurd met het kauwen? Juist. Vergeten! Kauwen is belangrijk om je eten alvast in kleine stukken te malen. Zo kunnen de enzymen goed bij het eten komen om het nog kleiner te maken zodat het uiteindelijk in je darmen opgenomen kan worden. Vergeet je te kauwen, dan gaat die vertering ook minder goed. En holadiejee, ook hier heeft je flora weer last van.

Hoe je weet of je niet goed kauwt? Brokkenpoep. Ga ik verder niet uitleggen. Denk dat je dat wel snapt.
Je mond is de enige plek in je lijf waar tanden en kiezen zitten. Hoop ik voor je. Gebruik ze dus waar ze voor bedoeld zijn. Scheelt een hoop ellende.

3. Trage vertering

Als er te veel voedsel tegelijk in je maag zit, gaat de vertering te traag. Je maag is een soort ballon waarin het voedsel wordt gekneedt. Hoe groter die brok in je maag , hoe langer het duurt voordat het klaar is om naar de darm doorgesluisd te worden. Logisch toch?
Een gevolg daarvan kan zijn dat er gasvorming ontstaat dat een opgeblazen gevoel geeft in de maag. Ook kan de voedselbrij zijn weg omhoog gaan zoeken. Dat is naar de slokdarm. Dat voelt dan weer als zuurbranden. En daar heeft de farmaceutische industrie een mooi middel voor: maagzuurremmers. Tjaaaaaa. Wordt je vertering alleen maar slechter van. Hallo ongewenste vicieuze cirkel! En weer geen liefde voor je darmflora.
Dat zuur is niet je probleem! Wil je meer over maagzuur en zuurbranden weten? Lees dan hier mijn blog over maagzuur.

Kortom: te veel eten zorgt indirect voor een ongezonde darmflora. En laat een ongezonde flora nou ook direct gelinkt zijn aan een ongezond gewicht. Het gaat dus echt om veel meer dan alleen de calorieen. Maar dat weet je natuurlijk stiekem al lang. Want anders zouden al die dieeten die calorieen tellen, of beperken, echt wel werken en zouden niet zoveel mensen overgewicht hebben. En dus ook heel hoogstwaarschijnlijk een ongezonde darmflora.