Wat hebben boeren, gasvorming en obstipatie met elkaar te maken?
Het zijn allemaal klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan maagzuur. Ho! Stop! Denk nu niet meteen dat dit niet op jou van toepassing is omdat jij teveel maagzuur hebt! Lees gewoon even verder met een open mind. Doe alsof je niet ‘weet’dat je teveel maagzuur hebt. Het zou je nog kunnen verbazen! EN je lost misschien zelfs wel voorgoed jouw maagzuurprobleem op!
Kijk alleen eens naar de klachten bij- en de oorzaken van- een tekort aan maagzuur.

Klachten bij tekort aan maagzuur

Welke klachten kun je allemaal krijgen je bij een tekort aan maagzuur?
Kijk maar eens naar de opsomming hieronder, als jij jezelf in 1 of meerdere symptomen/klachten herkent, is de kans zeker aanwezig dat je een tekort aan maagzuur hebt.

Symptomen/klachten bij tekort aan maagzuur:

boeren
branderig gevoel in maag/slokdarm gebied
indigestie, slechte spijsveretring
misselijkheid na het slikken van supplementen
obstipatie, niet kunnen poepen
opgeblazen gevoel
overmatige gasvorming in bovenste deel van de darm
overmatig vol gevoel na de maaltijd, alsof je eten in je maag blijft zitten en niet wordt verteerd
rosacea, rode adertjes in je gezicht: verwijde bloedvaten in de neus of wangen
voedselallergieën
winderigheid direct na de maaltijd

Tekorten in voedingsstoffen

Deze klachten zijn bijna allemaal klachten die direct te maken hebben met je spijsvertering. Lastig en vervelend. Maar wat veel vervelender is, dat zijn de gevolgen van die problemen, die pas op de langere termijn ontstaan en die vaak niet aan de spijsvertering worden gelinkt. Heel simpel gesteld: problemen in je spijsvertering zorgen er voor dat de opname van voedinsgsstoffen wordt belemmerd. Hierdoor ontstaan er in de loop van de tijd mogelijk tekorten op allerlei gebieden.

Je kunt dan nog zo gezond eten, en nog zulke dure supplementen slikken. Het resultaat blijft: gezonde poep vol voedingsstoffen. Je neemt de voedingsstoffen niet voldoende op in je darmen en poept ze dus net zo hard weer uit. Ja, ook als je last hebt van obstipatie, ook al gaat dat vaak niet hard, je begrijpt het idee.

Aanslag op je darmflora

En: je maag en maagzuur zijn onderdeel van je spijsverteringsstelsel. Een van de functies van voldoende maagzuur is het doden van ongewenste gasten die zich via je mond een weg naar binnen hebben gebaand. De gluiperds. Een lekker zuur milieu in je maag overleven ze vaak niet. Bij onvoldoende maagzuur krijgen ze de kans om lekker verder in je spijsverteringsstelsel door te dringen. En rara wie krijgt daar last van: juist je darmflora: de good guys. Zo heeft te weinig maagzuur dus ook direct invloed op de kwaliteit van je darmflora. Die weer een heel grote rol speelt in je overall gezondheid.

 

Oorzaken van een tekort aan maagzuur

Er zijn nogal wat oorzaken van een tekort aan maagzuur. Als je dit lijstje bekijkt, zal het je waarschijnlijk niets verbazen dat zo veel mensen (spijsverterings)problemen hebben zoals die hierboven genoemd staan.

Oorzaken van een tekort aan maagzuur

Antibiotica-gebruik
Cafeïne-gebruik. Cafeine zit niet alleen in koffie, maar ook in thee
Hypothyroïdie, trage schildklierwerking
Nicotine-gebruik. Niet alleen door roken maar bijvoorbeeld ook als je nicotine pillen of pleisters gebruikt.
Disbalans in je darmflora, en dat is ook weer een gevolg van een tekort aan maagzuur> Dan kom je in zo’n fijne vicieuze cirkel.waar je liever uit blijft.
Stress, vooral chronische.

Zijn er oorzaken op jou van toepassing?

Het zal mij niets verbazen als jij minstens 1 of 2 van de oorzaken op dit lijstje kunt aanvinken. En met jou heel veel mensen. Maagzuurremmers zijn niet voor niets het meest verkochte medicijn ter wereld!

Huh? Dat is toch tegenstrijdig? Een tekort aan maagzuur en dan maagzuurremmers nemen. Ja klopt, je hebt helemaal gelijk. En daar zit dus precies het probleem. Veel mensen denken dat hun klachten komen door een teveel aan maagzuur en gaan maagzuurremmers slikken. Klinkt logisch. Maar de oorzaak van de problemen zit veel vaker in een tekort aan maagzuur. En daarom worden die problemen meestal niet voorgoed opgelost door het slikken van maagzuurremmers. Je houdt op de langere termijn je probleem juist in stand of je maakt het erger. Ingewikkeld? Valt wel mee. Het is eigenlijk best logisch. Als je weet hoe het werkt Dat kun je lezen in mijn blog hierover .

Oplossingen voor je klachten

 

Wat kan je alvast gaan doen om een tekort aan maagzuur aan te pakken? Neem de oorzaken weg. Ja fijn he, simpeler wordt het niet! Behalve de trage schildklier, die moet je niet wegnemen 😉 en die traagheid kan je ook niet zomaar oplossen. Maar alle andere oorzaken zijn aan te pakken.

Mijn oplossingen bij een tekort aan maagzuur

Behalve het nicotine gebruik en de trage schildklier zijn alle oorzaken bij mij aanwezig, het verbaast mij dan ook helemaal niet dat ik een tekort aan maagzuur heb/had. Ik heb alle oorzaken aangepakt, voor zover van toepassing dan. Dit is wat ik doe:

– Ik drink vooral kruidenthee
– Ik drink alleen nog maar mijn 2 lekkerste kopjes koffie per dag. En dat waren er eerst wel een stuk of 7!
– Alcohol alleen in het weekend en alleen als ik het echt heel erg lekker vindt.
– Ik doe er alles aan om mijn antibioticagebruik te minimaliseren. Zo niet dan kan ik altijd de kuur nog nemen. Hoe je dat precies aanpakt? Lees dat in mijn blog met het stappenplan voor antibioticagebruik.
– Ik eet dagelijks kimchi om mijn darmflora aan te vullen met goede bacterien. Lees meer over kimchi in mijn blog daarover.
– Sinds kort drink ik ook Kombucha om mijn flora aan te vullen met geode bacterien Kombucha is een lekkere frisse gefermenteerde thee drank. Superhot bij de foodies, maar eigenlijk heel ouderwets. En je kunt het gewoon zelf maken. Dat doe ik dan ook. Het is ook nog eens een gweldige dorstlesser. Ik neem het dan ook ina altijd mee als ik ga sporten.
– Stress: ik doe al een tijd aan Yinyoga, daar word ik echt heel blij en ontspannen, en soepel van.

Wat voor mij ook een enorme stressfactor is, dat is de balans tussen werken, gezin en mezelf. De dagen dat ik niet werk, dan werk ik ook echt niet maar ben met mijn volle aandacht bij wat ik dan doe.Dat geeft mij enorm veel rust waardoor ik op mijn werkdagen ook veel meer werk kan verzetten.

Misschien wel een heel simpele tip, maar hij werkt als een trein voor mij!