Waaaat? Kimchi? Het klinkt exotisch, en dat is het ook best wel. Het is gefermenteerde groente en het is een Koreaans gerecht. Waarom zou je het willen eten? Je wil het zeker eten. Behalve dat het lekker is, en makkelijk te combineren, is het echt supergezond.

Het bevat veel probiotische bacterien. En die zijn super super gezond. Een eetlepel kimchi bevat meer van deze goede bacteriën dan een dosering(capsule) probiotica uit een potje. Bovendien zijn het meer soorten bacteriën , ook soorten die je niet in een potje vindt. Dus beter. Kimchi is het probioticum bij uitstek.

Nou denk je natuurlijk: ja, maar daar betaal je dan ook voor. Het goede nieuws is dat in dit geval beter ook nog eens stukken goedkoper is. Ja echt he? Ongelofelijk.

Meer weten over probiotica? Lees hier dan verder. En hier.

(Gezondheids)voordelen

Je ervaart al snel de voordelenvan het eten van Kimchi. Bij een recent onderzoek bleek dat na dagelijks eten van een eetlepel Kimchi de slechte cholesterolwaarden in het bloed al na 1 week significant gedaald waren. Een tweede groep mensen in dit onderzoek at een paar eetlepels per dag en hun gezondheidsvoordelen waren nog veel groter dan bij de groep die 1 eetlepel nam. Geen jarenlange investering dus maar snel resultaat!

Een gezonde darmflora speelt een belangrijke rol in de afvoer van afvalstoffen. Dat gebeurt gelukkig dagelijks, maar speelt tijdens een detox een nog prominentere rol.

Veel moe? Snel geiirriteerd? Kimchi zorgt voor een bom energie en een stralend humeur.

Heb je moeite met helder denken, is je brein wazig? Kimchi eten helpt je om weer een helder hoofd te krijgen.

Slechte of doffe huid? De reden dat mijn puberzoon kimchi eet is vooral dat zijn huid er mooi van wordt. Daaaag puistjes!

Je hebt met Kimchi altijd een pot probiotica in je koelkast, mocht je een antibioticakuur krijgen dan is dit je EHBO bij uitstek.

Ook fijn: als je Kimchi eet, verminderen je snaaimomenten, dat is mooi als je gewicht wil verliezen of op gewicht wil blijven.

Dat dus. Echt super superfood.

Lekker

Kimchi heeft een vrij uitgesproken smaak, en doet het goed bij veel gerechten. Maaltijden met rijst, maar bijvoorbeeld ook ouderwetse stamppotten of stoofpotjes gaan prima samen met Kimchi. Mijn zoon van 17 eet elke dag buiten de maaltijd om een eetlepel. Dat kan natuurlijk ook, maar mijn voorkeur is toch echt bij de maaltijd.

Hoe kom je aan Kimchi

Je kunt Kimchi kopen bij verschillende winkels, maar let op, als het gesteriliseerd of gepasteuriseerd is, dan zijn de bacteriën dood. Leuk idee, maar beetje jammer dat je het gezonde effect mist.

Je kunt het ook zelf maken. Daar moet je wel een beetje handigheid in krijgen.  Ik heb inmiddels jarenlange ervaring met het maken van kimchi. Vanuit de workshops die ik heb gegeven , weet ik dat vooral na de workshop er nog heel veel vragen kwamen tijdens het maken. Daarom heb ik een e-course Kimchi maken ontwikkeld.