Je moet tegenwoordig bijna een opleiding hebben gevolgd om nog wijs te kunnen worden uit de etiketten op producten. Etiketten schrikken af. Door alle moeilijke woorden die erop staan. En door de kleine lettertjes. Vroeger las ik nooit etiketten en ging ik af op de claims op een product. “Nu nog gezonder’ of ‘20 procent minder vet’ deed het al voor mij. Dit maakte dat ik me goed (genoeg) voelde om het product te kopen. Dat was natuurlijk ook gewoon een makkelijke kop-in-het-zand strategie. Als je niet te veel weet, maak je je ook niet te veel zorgen. Ofzoiets. Inmiddels weet ik wel beter. Dat betekent echt niet dat ik alle ingredienten uit mijn hoofd weet, mijn geheugen is daar niet voor gemaakt. Ook lees ik niet van alles wat ik koop altijd het hele etiket.

Toch doe ik bijna nooit een aankoop (op voedselgebied) waar ik later spijt van heb. Hoe doe ik dat dan? Ik ben begonnen met een paar eenvoudige aandachtspunten, een snelle scan. Daarna ben ik me steeds meer gaan verdiepen en heb voor mezelf een werkbaar systeem gemaakt. In dit blog deel ik de eerste 3 eenvoudige aandachtspunten waarmee je prima een snelle etiketten scan kan doen en betere product keuzes kunt maken.

Eerstgenoemde ingredient

Het product bevat het meeste van het ingredient dat als eerste genoemd. Als je bijvoorbeeld minder suiker wil eten en op het etiket staat suiker als eerste genoemd: niet nemen!

Te veel ingredienten

Vermijd producten met meer dan 5 ingredienten (die je niet kent). Hoe meer er moet worden toegevoegd om een product lekker of houdbaar te maken, hoe minder graag jij het in je mond stopt. Over ingredienten die je niet kent: een van de ingredienten die je in bijna elk bewerkt product vindt, zijn E-nummers. Dat is een studie op zich om daar een beetje wegwijs in te worden. Maar dat kan veel makkelijker. mijn tips over E-nummers.

Meer dan calorieën

We hebben geleerd om ons te beperken tot het lezen van de calorische waarde van een product. Jammer, want niet zo interessant. Het gaat er veel meer om waar die calorieen uit bestaan. Ik eet liever een ijsje dat bestaat uit kokos en fruit van 150 calorieen dan een raketje van 75 calorieen dat bestaat uit water en suiker en kleurstoffen.

Deze tips hebben mij snel op weg geholpen. Jou ook?