Tijdens je zwangerschap ben je je nog meer dan anders bewust van je lichaam en je voeding. Je eet zo gezond mogelijk om je kindje een goede start te geven. Wat je nog meer kunt doen om je kindje een goede start te geven, is zorgen dat je darmflora zo gezond mogelijk is.

Gezond immuunsysteem

Tijdens een normale (vaginale) geboorte wordt je kindje vol’geperst’met jouw flora. Je darmflora en vaginale flora zijn met elkaar verbonden. Dat betekent: als jouw darmflora gezond is, dan is je vaginale flora gezond en andersom. En vraag je je af : WT. is flora? Dat is de community van micro organismen die in jouw darmen (en dus ook in je vagina) leven. Is niets engs, is juist heel fijn dat ze daar leven, ze zorgen namelijk goed voor jou.

Als je flora dus gezond is, geef je jouw kindje een prachtig kado bij de geboorte, namelijk een waanzinnig stevige basis voor zijn of haar immuunsysteem. Dat is de eerste grote stap in de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem van jouw kindje. Helaas wordt onze flora in het Westen steeds ongezonder door onze voedings – en leefwijze.  Er zijn gelukkig verschillende manieren om je darmflora gezonder te maken.

Probioticum

Je kunt een probioticum gaan slikken. Ik sta helemaal achter de theorie van het toevoegen van probiotische (de gezonde) bacterien. Er is een maar. Je darmflora is zo persoonlijk en uniek als een vingerafdruk. De kans dat een probiotische pil of poeder dus precies (of in ieder geval voldoende) matcht met jouw flora is vrij klein. Dan heb je in het slechtste geval een belasting voor je lichaam, en dus voor je kindje. In het beste geval past het probioticum bij jouw unieke fingerprint van je darmflora. Helaas is die kans echt heel klein.

Kimchi

Gelukkig is er Kimchi. Kimchi is gefermenteerde groenten volgens Koreaans recept. Het fijne is dat het bomvol probiotische bacterien zit. En niet zomaar bacterien! Het zitten ook goede bacterien in die in een probioticum niet te verkrijgen zijn. Dus zeg maar een veel breder aanbod van bacterien. En het zijn er veel meer per dosering. (een hap kimci bevat veeeel meer bacterien dan een dosering probioticum). Ten slotte: de kosten voor een pot Kimchi zijn lager dan die van een pot goede probiotica.
Het fijne is: Kimchi is lekker  en heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen dan alleen die voor de flora van jouw kindje. Al zou dat voor mij alleen al voldoende reden zijn om te beginnen.

Dus waar wacht je nog op. Ga Kimchi maken, en ga het dagelijks eten. Ik raad aan om in ieder geval 2 maanden voor je uitgerekende datum te beginnen met Kimchi eten. En geef jouw kindje zo de best mogelijke start op deze wereld. En na de bevalling lekker door gaan. Ook fijn als je borstvoeding geeft!

Hoe kom je aan Kimchi

Je kunt Kimchi kopen bij verschillende winkels, maar let op, als het gesteriliseerd of gepasteuriseerd is, dan zijn de bacterien dood. Leuk idee, maar beetje jammer dat je het gezonde effect mist.

Je kunt het ook zelf maken. Daar moet je een beetje handigheid in krijgen. Het kan namelijk wel fout gaan. En dat is balen, want het is geen 5 minuten klusje. Gelukkig voor jou heb ik al jarenlange Kimchi ervaring. En heb ik de meeste fouten al gemaakt. Die ervaringen deel ik graag met je in mijn workshop Kimchi maken, Leuk als ik je daar zie!