Ken je dat ook? Dat je de hele winter aan het kwakkelen bent met je gezondheid? Als je verkoudheid net de deur uit is, komt er ineens een hoofdpijn opzetten die dagen aanhoudt. En heb je dat gehad, heb je ineens een dikke griep te pakken. Of weer die vervelende verkoudheid.

Probleem

Vaak heb je hier helemaal geen tijd voor en ren je met een dikke snotneus en een tas vol zakdoekjes toch maar weer naar die belangrijke afspraak. Of stop je je vol met pijnstillers voordat je naar je werk gaat om wat minder last te hebben van dat zeurende hoofd.

Stiekem begrijp je natuurlijk best dat dit niet zo’n handige ‘oplossing’is. Maarja, anders lig je de hele winter onder de wol. Misschien wel lekker voor een paar dagen. Maar weken of zelfs maanden? Geen goed plan. En als werkende moeder compleet onmogelijk. Dan kan je helemaal niet ziek zijn.

Oplossingen -tijdelijk

Je hebt misschien al van alles geprobeerd. Dingen die collega’s of vriendinnen hebben aangeraden of die je online hebt gevonden. Vitamine C, de sauna, echinacea en vul maar verder aan. Dit kan best wel helpen, maar verlicht meestal vooral de symptomen. Je blijft kwakkelen alleen je hebt er wat minder last van. De klachten kunnen minder heftig zijn. Of het duurt wat minder lang dan normaal. Of het komt wat minder snel weer terug.

Een andere oplossing kan ook zijn dat jij je er bij neergelegd hebt. Dat je niet beter weet dan dat je altijd verkouden bent. Of altijd meer of minder hoofdpijn hebt.

Zo heb ik zelf jarenlang last gehad van meer en minder heftige verkoudheid tijdens de winter. Echt altijd. Jaren achtereen. Ik wist niet beter dan dat ik in de winter verkouden was. En ik accepteerde dat. Want het hoorde bij mij. Dacht ik zeker te weten.

Vooral de avonden en nachten vond ik zwaar. Zo gauw je gaat liggen en die neus helemaal vol loopt. Dat benauwde gevoel. Echt vreselijk, wat geeft dat een stress!. Als ik daar nu nog terugdenk krijg ik het bijna spontaan benauwd. En de vermoeidheid door die slechte nachten, man dat hielp ook niet bij het beter worden. Gelukkig heb ik hier al jarenlang geen last meer van. Omdat ik de oorzaak heb aangepakt

De oorzaak

Zeker als je chronisch kwakkelt, wordt het tijd voor een aanpak die veel meer naar de oorzaak van je probleem gaat en deze aanpakt. Als je kwakkelt dan werkt hoogstwaarschijnlijk je immuunsysteem niet goed. Dan is het systeem niet sterk genoeg om korte metten te maken met de virussen en bacterien die jouw gekwakkel veroorzaken. Dan vecht het steeds wel een beetje, maar steeds net niet genoeg.

Als je een gezond en sterk immuunssyteem hebt, dan ben je af en toe (flink) ziek. Dat betekent dan dat je immuunsysteem hard voor jou aan het werk is om de belagers op te ruimen. En daar voel jij je dan beroerd van.

De oplossing-een wondermiddel?

Het spijt me, maar een wondermiddel bestaat niet. Het is namelijk geen wonder dat je het hebt gekregen, en er is dus ook geen wonder dat het zomaar oplost. In ieder geval niet de oorzaak. Maar wat dan wel?

Een heel belangrijke rol in je immuunsysteem is weggelegd voor je flora. Dat zijn de bacterien die in en op jouw lichaam leven.Voor een heel groot deel leven ze in jouw darmen. Dat is je darmflora. Deze bacterien moet je zien als de ‘good guys’. Zij zijn onderdeel van jouw legertje dat de bad guys, de ziekteverwekkers bevecht.

Dus als jij er voor zorgt dat jouw darmflora zo sterk mogelijk is, dan zorg je er dus voor dat je immuunssyteem zo sterk mogelijk is.

Mocht je denken: pff een paar bacterien, wat kan daar nou voor effect van komen? Weet dan:
Jij bestaat maar voor 10% uit menselijke cellen. Mag je 1 keer raden uit wat voor cellen je dan voor die andere 90% bestaat!

EN: je gaat door voor de wasmachine!
Juist je bestaat voor 90% uit cellen van je flora.

3 tips om een sterke darmflora te krijgen

Tip 1: Geef ze te eten die jongens

Eet voor minimaal 80% voeding die jouw good guys, de darmflora-bacterien, lekker vinden. Hier kan ik een boek over vol schrijven, maar in het kort komt het hier op neer: Darmbacterien houden van voor de mens onverteerbare vezels. Dit eten wordt ook wel prebiotische voeding genoemd. Ik zou dat vooral niet onthouden, maar dan heb je dat een keer gelezen.

Die vezels verteren wij als mens dus niet, maar de bacterien (vr)eten het! Als je even googelt kom je hele lijsten tegen.

Om je alvast een beetje op weg te helpen mijn top 5 met bacterie-superfoods:
Uien
Knoflook
Groene asperges
Pompoen
Witlof

Tip2: Neem extra goede bacterien

Slik probiotica. Of nee, doe dat toch maar niet. De theorie achter probiotica slikken is geweldig: je neemt extra probiotische bacterien in om je flora te versterken. Alleen wat er vaak vergeten wordt is dit: de samenstelling van darmflora is voor elk mens uniek. Het slikken van een pil of poeder of drankje dat voor iedereen is bedoeld, werkt voor niemand.

Voeding wordt veel beter opgenomen. Onze spijsvertering is gebouwd op het opnemen van voeding. Niet van pillen of poeders. Zelfs niet als ze van een supergoed merk of kwaliteit zijn.En al helemaal niet als je darmen niet helemaal in topconditie zijn. En dat is nou precies de reden waarom je dat probioticum zou gaan slikken. Catch 22.

Hoe kan je dan wel die probiotische bacterien aanvullen? Eet gefermenteerde voeding. Dit zit bomvol met de goodguys, de goede bacterien. Zo versterk je dus jouw flora-legertje met soldaten.

Hoe langer het voedsel de tijd heeft gehad om te fermenteren, hoe meer bacterien het bevat. Gefermenteerde voeding is bv zuurkool of kimchi. Zuurkool ken je denk ik wel 😉. Kimchi is wat minder bekend. En dat is heel jammer want kimchi bevat hele veel soorten bacterien en is dus echt het superste super food voor je darmflora. Het is een soort breedspectrum probioticum. Als dat je wat zegt.

Kimchi maak je het beste zelf. Want als je het koopt is het bijna altijd verhit geweest. Want bah eng. Bacterien. DOOD aan de bacterien. Of er zitten allerlei additieven bij. En laten jouw darmbacterien daar nou net enorm van in de war raken. En dat is niet goed voor ze. En dus niet goed voor jou.

Wil je leren hoe je kimchi maakt.? Volg dan mijn workshop. Dat kun je vinden in mijn shop. Met al mijn ins en outs. Ik deel daarin al mijn leerpunten en inzichten van jarenlang kimchi maken.

Binnenkort komt er een webinar kimchi maken beschikbaar. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden.

Wat heel belangrijk is om te weten
Als je gefermenteerde voeding verhit, dan gaan de bacterien dood. Beetje jammer van de kans die je nu misloopt om je immuunsysteem te versterken. Zo kookte ik jarenlang mijn zuurkool en had het idee dat ik heel gezond at. Dat was ook wel zo, want je krijgt nog altijd de vezels van de kool binnen. Dus voeding voor je flora.

Maar de goede bacterien in gefermenteerd voedsel gaan echt hartstikke dood als je het eten kookt. Niet doen dus.

Tip 3: Toch wel een tijdelijk supplement?

En heb je nou echt echt echt niet de mogelijkheid om gefermenteerde voeding aan je dieet toe te voegen, of wil je tijdelijk extra ondersteuning, dan kun je altijd nog teruggrijpen naar Hylak Forte.

Dit is geen probioticum, maar een drankje dat bestaat uit de stofwisselingsproducten van de probiotische bacterien. Volg je me nog? Dat zijn dus de stofjes die je graag wil, de stofjes waarom je zo dol bent op de probiotische bacterien. Je nieuwste BFF’s. Omdat zij deze stofjes produceren.

Goed. Tijdelijk gebruiken dus. Online overal te vinden. Koop een grote verpakking. Veel voordeliger en komt altijd van pas. Hylak Forte is een van de weinige supplementen die ik durf voor te schrijven zonder dat ik iemand heb gezien. Het kan zelfs aan kindjes van 1 dag oud al worden gegeven.

Bijvoorbeeld als ze veel spugen. Zo mild is het. Ik heb het zelf destijds aan mijn 1 maand oude baby gegeven toen hij veel exceem had en het hielp geweldig.

Doen dus!

Als je deze tips volgt, wordt jouw komende winter een stuk minder kwakkelig. En dit is nog maar het begin. Want je kunt nog veeeel meer doen en laten om jouw flora zo gezond mogelijk te krijgen. En dat heeft nog veel meer fijne gevolgen behalve niet meer kwakkelen.

 

Wil je graag weten wat je allemaal nog meer kunt doen en hoe een ijzersterke flora jouw leven helemaal kan veranderen?

 

Wil je op de hoogte blijven?
Meld je dan aan voor de PuurPlien nieuwsbrief.

En volg me op social media @puurplien op Facebook en Instagram

Ken je iemand die hier baat bij kan hebben? Deel dan dit blog . Daar maak je die ander en mij blij mee. Dankjewel!