Ontgiften en uitscheiden: hoe je jezelf een groot plezier doet

Ik heb goed nieuws voor je! Jouw lichaam zit zo fantastisch in elkaar dat het bijna alles zelf kan oplossen. Maar in onze Westerse beschaving staan we aan zoveel slechte invloeden bloot dat het geen kwaad kan om af en toe jezelf een handje te helpen. En dat is makkelijker dan je denkt!

Toxische belasting

Als ik het heb over slechte invloeden dan bedoel ik alle dingen die niet goed voor je zijn. En dat zijn er veel, op allerlei vlakken. Als iets niet goed is voor je dan vormt het een te grote belasting voor jouw systeem om er goed mee om te kunnen gaan. Je kunt dat ook wel toxisch noemen.

Toxisch klinkt misschien wel heftig, maar denk daarbij niet meteen aan een flesje rattengif. Je kunt het veel dichter bij huis zoeken. Het kan bijvoorbeeld zijn de vervuilde lucht die je inademt of de bewerkte voeding die je eet.

Zo’n toxische belasting zorgt voor veel ongemak. Een daarvan is vermoeidheid. Stel je eens voor dat je de hele dag een zak vol afval met je moet meezeulen. Zonde van je energie!

Je lichaam beschikt over ontgiftings en uitscheidingssytemen waarmee je de boel lekker opruimt.
Nou is er niet zomaar even iets te doen aan de lucht die je inademt, en een mondkapje brengt daar echt geen verbetering in. Ook zomaar op stel en sprong verhuizen naar een bosrijke omgeving doe je niet zomaar even.

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je wel direct kunt doen om die toxische ballast te verminderen. Je kunt natuurlijk een detox doen, maar met een paar eenvoudige aanpassingen aan jouw leefstijl kan je ook al mooie stappen maken. En wat je daarvan merkt? Behalve dat je  algehele gezondheid beter wordt, merk je het vrij snel aan een mooiere huid, helderder hoofd en meer energie. Ik zou het voor minder doen!

Minder belasting

Waar je makkelijk zelf iets aan kunt doen is wat je in je mond stopt.
Daarmee kan je direct jouw toxische belasting verminderen.

En ik denk eigenlijk dat ik het niet voor je hoef uit te schrijven, maar als reminder een top 3 van wat je beter NIET eet of drinkt.

Gefrituurde producten

Alle gefrituurde producten zijn een aanslag op je darmen en je darmflora. Door het proces van frituren verandert de samenstelling van de (gezonde) voeding. Dus waar de gewone aardappel best wel gezonde eigenschappen heeft, zijn friet en chips ineens ongezond. Ben jij zo iemand die braaf groentenschips kiest vanuit het gezondheidsperspectief? Niet nodig. Ook groentenchips zijn gewoon gefrituurd.

Als je nou  stiekem denkt dat frituren in olijfolie misschien toch wel gezond is, moet ik je teleurstellen. De gezonde olijfolie is de onbewerkte en ongebleekt variant. Die ken je misschien wel als extra vierge olijfolie. Deze moet je niet verhitten omdat deze olie bij relatief lage temperaturen al verbrandt. En dan is je gezonde olie ineens toxisch geworden. Dus de gezonde extra vierge olijfolie vooral koud gebruiken.

Geraffineerde suiker en suikerbevattende producten

Een teveel aan suiker kan je lichaam niet aan. Je lichaam is heel slim en slaat dit op als vet voor in magere jaren. Maarja, dat soort jaren kennen wij niet meer. Dus je hebt het echt niet nodig dat extra speklaagje.

Daarnaast voedt suiker de slechte microben in je darmen zoals bijvoorbeeld schimmels. Een schimmel die je mogelijk kent, is Candida. Misschien herken je het wel als je wel eens een candida infectie hebt gehad. Dat deze door het eten van suiker steeds erger wordt.

Je voedt in dat geval de schimmels dus die worden steeds sterker en groter in aantal. De good guys in jouw darmen zijn in continue strijd om voedsel en leefruimte met andere darmbewoners. En die good guys delven compleet  het onderspit als jij jouw legertje aan bad guys zoals die Candida maar blijft voeden.

In je darmen? Die Candida uit zich toch op huid, slijmvliezen en nagels? Ja natuurlijk, anders zou jij het waarschijnlijk niet opgemerkt hebben. Maar heb je wel eens een schimmel gezien? Bijvoorbeeld in brood? Dan weet je dat een schimmel bestaat uit lange draden. En die draden gaan overal doorheen. Dus heb jij last van een Candida infectie? Zeker weten dat die leukerds ook jouw darmen bevolken.

O ja, jouw darmflora helpt ook met het opruimen van je afval. Dus een verzwakte flora betekent meer rotzooi met je mee zeulen. Vermoeiend hoor!

Alcohol

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken bekend die uitwijzen dat rode wijn gezond is. Of een glas alcohol per dag. Zoiets. En je kunt natuurlijk gewoon volgen wat jou het beste past. MAAR. Laatst hoorde ik iemand de wijze observatie maken dat wanneer alcohol vandaag de dag op de markt zou worden gebracht het verboden zou worden. Want toxisch. Niets aan toe te voegen.

Opruimen door ontgiften en uitscheiden

Zakt de moed je in de schoenen? Heb je het gevoel dat je een vat vol met toxische belasting bent? Geen zorgen! Ook al heb je altijd bloot gestaan aan veel belasting, je kunt daar eenvoudig wat aan doen. Dat doe je door je ontgiftings en uitscheidingssytemen te ondersteunen. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld ontgiften door de juiste voeding te eten en uitscheiden door op de juiste manier te eten.

O ja en natuurlijk wel te stoppen met jouw toxische gewoonten. Anders ben je aan het dweilen met de kraan open. En dat schiet niet op.

Ontgiften met voeding

Je lever heeft heel veel functies, maar staat tegenwoordig vooral bekend als ontgiftingsorgaan. Zou dat soms komen door de grote hoeveelheid aan toxische belasting waar wij aan bloot staan?

Deze ontgiftingsfunctie van je lever kan je bijvoorbeeld ondersteunen door het eten van bittere groenten. Welke dat zijn? Bijvoorbeeld witlof, andijvie en spruiten. Maar ook rucola en paardenbloem doen het goed.

Misschien vind je het lastig om te zelf te bedenken welke groenten bitterstoffen bevatten. Dat komt omdat er bijna geen groenten met uitgesproken bittere smaak meer verkrijgbaar zijn. Waarom? Omdat wij als mens een voorkeur hebben voor een niet-bittere smaak. Dus is uit veel groenten de bittere smaak weg geteeld. En mis je dus de bitterstoffen die juist zo hard nodig zijn.

Hoe je dat oplost? Eet bij voorkeur biologisch geteelde groenten. Die smaken nog gewoon naar zichzelf. Bijkomend voordeel hiervan is dat je geen pesticideresten binnen krijgt. Dus minder toxische belasting. Dubbele bonus!

Doe de test!
Probeer eens biologische witlof. Die smaakt echt nog bitter. En vergelijk dat dan maar met de niet-bio variant. Alsof je een andere groente eet. Jij weet nu dus hoe dat komt.

Uitscheiden door HOE je eet

Ik zei het al eerder: je lichaam is een fantastisch werkend systeem dat bijna alles zelf oplost. Behalve als je het onbewust saboteert. En de meesten van ons doen het dagelijks dat saboteren.
Hoe dan? Nou door de hele dag door te eten. Zelfs als je heel gezond eet. Ja zelfs dan.

Uiteraard is het beter om gezond te eten dan om ongezond te eten. Maar als je de hele dag jouw lichaam belast door voeding er in te stoppen dan ontneem je jezelf de kans om je natuurlijke opruim mechanisme in werking te stellen.

Dit geweldige mechanisme heet MMC en staat voor Migrating Motor Complex. En dat is niets anders dan het zelfreinigende systeem van jouw darmen. Het is met regelmaat actief. Namelijk elke 90-120 minuten als je niet eet. Het werkt dus alleen tussen de maaltijden door.

En precies daar zit het probleem.
In plaats van 3 maaltijden per dag, zoals onze opa’s en oma’s deden, eten wij vaak de hele dag door. We grazen!

Een pijnlijk voorbeeld daarvan zie je als je in de stad loopt en goed om je heen kijkt. Vind maar eens iemand die niet aan het eten of drinken is. Of met eten of drinken in z’n handen loopt. Best confronterend he!

Door de hele dag te eten doe je de hele dag een beroep op je vertering en geef je jouw darmen niet de kans om zichzelf schoon te maken. Dikke gemiste kans!

Dus wil je jouw darmen de kans geven zichzelf te reinigen? Het enige wat je moet ‘doen’ is gewoon niet meer de hele dag door eten. Beperk jouw voedselinname tot 3 eetmomenten per dag.

Daarmee help je jouw darmen in hun natuurlijke reinigingsproces. Geen spoelingen nodig!
HO! Nu niet meteen de paniek in. Je krijgt er echt helemaal niets van als je geen tussendoortjes neemt.

Het is juist een goede gewoonte om ze niet te nemen. En je weet nu ook waarom dat zo is. Behalve als je ondergewicht hebt misschien.

Dus: stop met grazen: je bent geen KOE!

Deze tip over hoe je jouw lichaam ondersteunt in het ontgiften en uitscheiden vind je samen met veel andere tips in mijn online detox programma ‘s.