Het begint met goede grond. Zwart, kruimelig, vochtig. Vol met beestjes, wormen! Hoera voor de vruchtbare grond. Vruchtbare grond is de eerste voorwaarde voor een fijne moestuin. Als de grond goed is, lukt er veel meer. Zijn de planten gezonder, leveren ze meer oogst en kunnen ze meer extreme weersomstandigheden als droogte aan.

Grond verbeteren

Pas na een aantal jaren tuinieren hebben we onze focus op de grond en de verbetering daarvan gezet. Nou hadden we al wel verbeteringen aangebracht. Dat was onvermijdbaar. We zijn begonnen op een oude geitenweide. Met van dat hele harde gras. En resten van dikke wortels van oude struiken en bomen. De bodem was helemaal dichtgeslagen en er was al jaren niets aan gedaan. Nadat we alle gras zo goed mogelijk verwijderd hadden zijn we begonnen met mesten voor de voedingstoffen en compost aanbrengen voor het verbeteren van de structuur. Dit jaar hebben we voor het eerst niet gespit. Dat alleen al is een zegen.

Wat hebben we gedaan

Einde winter hebben we een dikke laag compost aangebracht. Onze composthoop bevat oude koeienmest met stro uit de stal, kippenmest uit de stal en tuin- keuken- en snoeiafval. Geen dierlijke of bewerkte producten, zoals kip, zuivel of brood.

Eerlijk gezegd ‘doen we maar wat’ met de composthoop. We gooien gewoon alles er op. Tot nu toe levert dat elk jaar voldoende , fris ruikende, mooi zware compost.

Op de compost een dun laagje lavameel. Bedenk dat de grond rondom een vulkaan altijd uiterst vruchtbaar is. Daarom lavameel. Na een paar flinke regenbuien ten slotte hebben we een dikke mulchlaag aangebracht. Mulch kan van alles zijn, wij hebben gekozen voor houtsnippers. Er waren bij de storm in het vroege voorjaar een paar enorme bomen omgewaaid in onze tuin. Die hebben we voor een deel versnipperd en voilà : mulch voor de tuin. Mocht je omgewaaide bomen hebben, een tuinder moet vaak betalen om hout(snippers) af te voeren. Dus neem eens contact op met een tuinder en informeer of hij of zij tegen een geringe vergoeding de snippers bij jou in de tuin wil storten. Let op! Neem geen snippers van zieke bomen, je wil geen ziektes in je tuin brengen.

Daarna hebben we de grond een week of 6-8 met rust gelaten. En wat was het leuk om te kijken wat er daar onder gebeurd was. Tegen de tijd dat de eerste zaailingen de grond in mochten, was het bodemleven al lekker op gang, het stikte van de wormen! En de grond onder de mulchlaag was al een beetje opgewarmd. Ideaal om jonge plantjes een goede start te geven.