natural cleaning

Jaren, echt jaaaaren geleden, las ik een stuk van een hoogleraar in de huishoudkunde. Ik lees niet zomaar alles, maar hier werd ik toch wel enorm nieuwsgierig van: een hoogleraar in de huishoudkunde. Wasda?

Het bleek niet zo ingewikkeld, de naam dekte de lading volledig. Het stuk ging er over dat wij sinds de oorlog steeds meer hulpmiddelen tot onze beschikking hebben om het huishouden sneller te doen en makkelijker te maken.

Maar dat de tijd die we totaal aan het huishouden besteden nog net zoveel is als destijds. En dat veel huishoudens hierdoor dus brandschoon en supernetjes zijn.

En dat is geen goede ontwikkeling.

In dit blog:
• Waarom je huis niet te schoon moet zijn
• De invloed van schoonmaakmiddelen
• De invloed van slaaf van je huishouden zijn
• En mijn ultieme tip: hoe ga je hier beter mee om. (inkopper!)
PS de hoogleraar was een vrouw, hoe lekker geemancipeerd 🙂

Je huis niet te schoon

Een schoon huis. De droom van elke vrouw? Ja sorry heren, het is bewezen dat mannen anders kijken. Als een man denkt dat het schoon is, denkt een vrouw vaak: wanneer begint ie nou eens?

Grappig dat daar wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Ik wist dat natuurlijk al lang. In mijn huishouden met 4 kerels. Lucky me! gelukkig zijn ze alle 4 superlief.

Maar terug naar dat schone huis. Dat kan namelijk ook te schoon zijn. En als het te schoon is, dan zijn er weinig stofjes waartegen jouw immuunsysteem eens lekker tekeer kan gaan. Je immuunsysteem wordt dan ‘vadsig en indolent’ . Haha, dat vind ik zulk smeuiig taalgebruik, dat ik ‘m er af en toe in gooi.

Maar je immuunsysteem heeft dan dus gewoon te weinig te doen. Het wordt lui en bovenal leert het niets. Bijvoorbeeld over weke stofjes er allemaal zijn die jouw immuunsysteem zou moeten opruimen.

Die functie van dat opruimen of uit de weg ruimen is kennelijk overgenomen door die huishoudelijke apparaten die de afgelopen 70 jaar zijn ontwikkeld.

Conclusie: een te schoon huis geeft een onderontwikkeld immuunsysteem

 

De invloed van schoonmaakmiddelen

 

Behalve dat je immuunsysteem onderontwikkeld raakt, heeft te veel schoonmaken vaak nog een ander ongewenst effect:

Door de onnatuurlijke schoonmaakmiddelen die heel veel mensen gebruiken komen er veel stofjes in jouw huis/ op je huid of in je longen (inademing) waar jouw darmflora van op hol slaat. En dan helaas niet in de positieve zin.

Ik zeg het regelmatig: die flora bestaat uit zeer gevoelige typjes. En die floreren belabberd als ze in contact komen met (teveel) onnatuurlijke stofjes.

Wil je meer weten over natuurlijke schoonmaakmiddelen? Op deze website kan je heel veel tips vinden over natuurlijk schoonmaken met baking soda en hoe je dat dan doet.

 

Ben jij een slaaf van jouw huishouden?

 

Vroeger als mijn oma op bezoek kwam, was mijn moeder altijd een dag in de stress omdat alles opgeruimd en schoon moest zijn. En dat was natuurlijk nagenoeg onmogelijk in een huishouden van 6.

En aangezien voorbeeld doet volgen…betrapte ik mijzelf er een flink aantal jaar geleden ook op dat ik gestresst deed als mijn ouders op bezoek zouden komen.

Ik heb direct mijn exuses aangeboden over mijn stressgedrag. Aan mijn kinderen en aan mijzelf. Zo hoop ik in ieder geval een slecht voorbeeld in de kiem te hebben gesmoord. We zullen het gaan zien. Ooit.

De boodschap hier is natuurlijk dat je enorme stress krijgt wanneer je altijd alles schoon en opgeruimd wil hebben. En die stress, die doodt jouw darmfora. En dat is ONGEZOND!!

Dus behalve dat een schoon huis niet goed is voor je immuunsysteem, en schoonmaakmiddelen niet goed zijn voor je darmflora en daarmee slecht voor je immuunsysteem, doodt poetsstress ook nog eens jouw darmflora.
Driedubbel negatief effect dus.

 

De ultieme tip!

Het goede nieuws is nu niet echt nieuws meer voor jou. Het is meer gewoon een inkopper wanneer je bovenstaande hebt gelezen.

Komt ie, de ultieme tip:

WIl je beter zorgen voor je darmflora en dus voor jezelf? De allerleukste tip die ik je daarvoor kan geven is:

 

Maak je huis eens wat minder vaak of minder grondig schoon.

Gebruik de tijd die je overhoudt voor jezelf. Lees een goed boek of ga lekker wandelen.

Dat heeft een driedubbel effect: je immuunsysteem wordt wat meer ontwikkeld, je darmflora krijgt minder schoonmaakmiddelen te verduren en jij hebt minder stress waardoor je darmflora ook gezonder wordt. Als dat geen superfijne en goeie tip is dan weet ik het niet meer!