Iedereen heeft wel eens een tekort aan voedingsstoffen. Maar wat is dat eigenlijk en hoe los je het op?

Suppelmenten fabels

Heb je een tekort? Dan slik je toch gewoon een supplement?⁠

Klinkt vrij logisch. Tekorten moet je aanvullen toch? Maar ik begin daar natuurlijk niet over als het inderdaad zo eenvoudig was. Ijzertekort? Hup een paar maanden pilletje er in en weg tekort. Zo werkt het dus inderdaad niet.⁠

Als je ooit wel eens een ijzertekort hebt gehad, dan weet je dat vast wel. Ik heb dat ook ooit gehad. Wat een gedoe. Die ijzerpillen. Vooral vies. En veroorzaakt obstipatie. Ook vies, maar dan op een andere manier. En na een paar maanden worstelen met die vieze pillen ging ik opnieuw bloed prikken. Ik wist natuurlijk de uitslag al, want mijn klachten gingen niet weg. En inderdaad: nog steeds tekort. Hoe zat dat dan? Ik had toch braaf die pillen weggewerkt?⁠

Hoe een tekort ontstaat

Om te begrijpen waarom een pil vaak niet werkt, is het handig om te begrijpen hoe een tekort ontstaat. En dat is helemaal niet ingewikkeld. Je hebt er geen medische opleiding voor nodig maar gewoon gezond verstand.

Een tekort ontstaat door een of meerdere van de volgende oorzaken:
1. Je krijgt te weinig binnen. Via je voeding.⁠
2. Je kunt het niet goed opnemen. Via je spijsvertering.⁠
3. Er is een onderliggend proces dat veel verbruikt. In jouw lichaam.⁠

Hoe ga je dat aanpakken

1. Je krijgt te weinig binnen

Te weinig variatie
Oeps. Moet je je dan toch gaan verdiepen in wat er allemaal in de verschillende voedingsmiddelen zit? Dat is gelukkig niet nodig. De meest simpele richtlijn om voldoende variatie in je voedig aan te brengen is deze:
Eet 35 verschillende soorten plantaardige voeding per week .Als je deze regel aanhoudt is het bijna een prestatie als je toch nog te weinig vgevarieerde voeding binnenkijgt
Simpele basisregel, groots resultaat.

Te weinig in volume
Te weinig kan ook betekenen te weinig in volume/aantallen. En de kans is groot dat dit komt doordat je te weinig groenten en fruit binnenkrijgt. Die alle vitamines, mineralen en spore elementen bevatten. Als je kijkt naar een gemiddeld voedingspatroon van ons Westerlingen, dan eten we teveel (dierlijke) eiwitten en granen ten opzichte van groenten en fruit⁠.
Ook hier kan je uitgaan van een eenvoudige basisregel gebruiken: zorg dat jouw maaltijd voor minimaal 80% uit groenten en fruit bestaat.

 

2. Je neemt niet goed op

Als je niet goed opneemt, dan kan je pillen slikken tot je een ons weegt. Het enige resultaat is dure poep! Beter is het dan om de oorzaak aan te gaan pakken. En dat betekent dat je jouw spijsvertering en jouw darmflora weer gezond moet maken. Anders blijf je die tekorten houden.

Er is ontzettend veel wat je kunt doen om je vertering en je microbioom te ondersteunen.

Een paar eenvoudige tips voor een goede vertering en sterk microbioom :
1. Eet zoals de natuur bedoeld heeft. Biologisch, in het seizoen en niet bewerkt. Simpel toch?
2. Drink voldoende water. De slijmvliezen in jouw darmen moeten vochtig zijn om goed te kunnen functioneren. Een te droge darmwand betekent verminderde opname en slechter milieu voor jouw microbioom om in te leven.
3. Eet regelmatig gefermenteerde producten. Hiermee vul je de goede bacterien van jouw darmflora aan.
4. Beweeg! Gezonde darmen hebben beweging nodig om goed beweeglijk te kunnen zijn. Gewoon wandelen, lopen en fietsen is prima!
5. Neem de tijd voor je eten. Het wordt niet voor niets maalTIJD genoemd! Tijd om te malen. Met je kiezen dus! Als het de bedoeling was dat je het naar binnen zou schrokken dan zou het wel maalgeentijd heten ofzo 😉.

 

3. Onderliggend proces

Er is een onderliggend proces in jouw lichaam waardoor je extra veel verbruikt. Dit kunnen er zoveel zijn, dat is niet even te beschrijven.

Wanneer je lijdt aan een ziekte komen daar vaak tekorten bij voor. Omdat het ziekteproces extra verbruikt. Of de opname verstoort. Overleg in dit geval met je arts over wat je kunt doen.

Maar ook tijdens zwangerschap en in de groeifase bijvoorbeeld heb je van bepaalde stoffen meer nodig dan van andere.

Een andere voor de hand liggende, waar je prima zelf iets aan kunt doen, zijn (slechte) gewoontes:
Roken bijvoorbeeld vreet vitamine C en stress vreet magnesium. Veel alcoholgebruik resulteert in een tekort aan vitamines uit het B-complex (mn B1) en de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. .

Een tekort aan zonlicht direct op je huid resulteert in een tekort aan vitamine D. Vitamine D is het enige vitamine dat je gedurende de maanden met een r in de naam dagelijks zou moeten nemen. Gewoon, omdat eigenlijk iedereen een tekort heeft. Let op! Wel dagelijks nemen, anders heeft het niet zoveel zin.

 

Waarom geen supplement om jouw tekort op te lossen?

Nog even terug naar waarom die pil jouw tekort waarschijnlijk niet zomaar oplost.

Als jouw tekort is ontstaan door slechte opname dan begrijp je zelf ook wel dat nog meer er in stoppen niet gaat werken.

Is jouw tekort ontstaan door een onderliggen proces dan is zomaar zelf een pil nemen niet zo slim. Gebruik je reguliere medicatie? Zorg er dan voor dat je zeker weet dat het supplement dat je gebruikt geen interactie met jouw reguliere medicatie aangaat. En zelfs dan.

Misschien nog wel het belangrijkste: een pil, poeder of drankje is niet natuurlijk. En dat ben jij wel! Je bent geen theorie, maar praktijk. Je bent niet kunstmatig, maar natuurlijk. Jouw lichaam neemt voedingsstoffen uit (natuurlijke) voeding gewoon veel beter en makkelijker op dan die uit kunstmatig gefabriceerde stoffen.

Jouw microbioom raakt in de war van kunstmatig. Dus waarom zou je? Varieer en eet genoeg plantaardige voeding. Eet voor je darmflora en voor een gezonde vertering. Dat is het beste wat je kunt doen!
Wil je meer weten over hoe gezond jouw darmflora en jouw vertering is? Ik geef regelmatig gratis webinars hierover. Kijk hier voor meer informatie.