Jouw darmflora is verzot op vezels. En dan wel heel specifieke vezels. Namelijk de vezels die voor jou als mens niet verteerbaar zijn. Je flora pikt dus niets van jouw voeding, maar eet alleen wat jij niet kunt opnemen. Briljante vorm van symbiose! En als jij je microbioom (een andere naam voor flora) goed voedt, zorgt zij als geen ander voor jou en jouw gezondheid.

Het eten dat jouw darmflora voedt, heet ook wel prebiotische voeding. Dat je het (w)eet!

Behalve vezelrijke voeding, staat ook een aantal voedingsmiddelen in de lijst die goed zijn voor de gezondheid van je darmen. En je darmen zijn het huisje van je flora. Essentieel dus om een gezonde darmwand te hebben zodat jouw flora zich ook echt comfortabel en thuis kan voelen in jouw buik.

Welke voeding dan superfoods zijn voor jouw darmflora en je darmen?

Mijn top 10 darmflora superfoods van het moment:

1 Aardpeer

Hier heb ik echt enorme buikpijn van gehad, toen ik ze voor het eerst at, vond ik het zo verrassend lekker dat ik veel te veel heb gegeten. Resultaat: een nacht lang buikpijn. Dus: rustig aan met de aardpeertjes.! Je kunt ze heel makkelijk in allerlei recepten verwerken, bijvoorbeeld in soepen of groentenschotel s uit de oven. Gewoon kleinsnijden en meekoken of bakken.

2 Witlof

Witlof kende ik vroeger alleen maar als bitter en klef. Gaar gekookt en met een plakkie ham en grote berg gesmolten kaas. Niet erg aantrekkelijk. Gelukkig kun je witlof ook heel lekker klaarmaken. Rauw of gebakken heeft mijn voorkeur.

3 Paardebloemblad

Paardebloemblad kun je overal ‘in het wild’vinden. Makkelijk dus. Let wel op dat je het niet plukt op een hondenuitlaatveldje, je kunt vast zelf wel bedenken waarom dat niet zo handig is. Was het blad goed en snij het klein. Eet het door een salade.

4 Groene asperges

Heerlijk, die groene asperges, en helemaal lekker als je weet dat ze jouw darmflora voeden. Ook nog eens lekker makkelijk, want je hoeft ze niet te schillen.!

5 Ei

Door het eten van eieren krijg je choline binnen, een eiwit dat je darmwand gezond houdt – of maakt.

6. Ghee , geklaarde boter

Ghee bevat byturaat, ofwel boterzuur. Boterzuur is de energiebron voor de celletjes van je darmwand. In een gezonde darm wordt boterzuur door de bacterien aangemaakt. In een niet zo gezonde darm gebeurt dit niet. Je darmen een beetje helpen met ghee is dus altijd een goed idee!

7 Radijs

Ik heb vaak een bakje schoongemaakte radijs in de koelkast staan om te snacken. Of voor de kinderen om op een broodje gezond te doen. Lekker voer voor je darmflora! En wist je dat je ook het groen van een bosje radijs kunt eten?

8 pompoen

De ‘gewone’oranje (hokkaido) pompoen die je in het seizoen (najaar) overal ziet is een vrij zoete pompoen. Pompoen is een superfood voor je darmbacterien. Het is een makkelijke groente (eigenlijk een vrucht) en je kunt het in veel gerechten verwerken. Er zijn veel verschillende soorten pompoenen, het maakt voor je bacterien niet zo heel veel uit welke je kiest.

9 Ui

Nooit gedacht dat je ui als groentegerecht of bijgerecht zou eten? Ik ook niet, maar het is echt superlekker en kan een beetje een saaie maaltijd omtoveren tot iets heel lekkers

10. Peer en kiwi

Peer en kiwi bevatten veel arabinogalactaan, een natuurlijk prebioticum (voeding voor je darmflora).

 

Belangrijk aandachtspunt!

Let wel op: als jouw flora niet in balans is dan heb je misschien niet genoeg om de onverteerbare vezels op te eten. Gevolg kan gasvorming en buikpijn zijn. Doe dan ook rustig aan en ga niet meteen bergen van deze voeding wegwerken. “Het is gezond’heeft meestal wel nuancering nodig.

Ik ken veel mensen die prebiotische voeding uit hun dieet weglaten omdat ze er klachten van krijgen.  Dit is een mooi voorbeeld van symptoombestrijding. Klachten zoals een opgeblazen buik of krampen zijn slechts een symptoom van een tekort aan gezonde darmbacterien in je darmen.  Je hebt er simpelweg niet genoeg om al die onverteerbare vezels om te zetten. .En misschien raad je het al: als je deze prebiotische voeding dan helemaal weglaat, dan honger je de paar arme zielen die er nog over waren, helemaal uit.  Met lasgevolg dat je uiteindelijk steeds meer voeding niet kunt verdragen. En nog allerlei andere vervelende klachten. Gewoon, omdat je darmflora steeds ongezonder wordt.