Wildplukken is hip. En wat mij betreft is dat een goede ontwikkeling. Want wildplukken is goed voor je darmflora. Dus ga je wildplukken, dan ben je niet alleen supertrendy bezig, maar ook gewoon goed voor je microbioom en je gezondheid aan het zorgen.

Waarom wildplukken goed voor je is, lees je in dit blog. Met een zalig wildpluk lente recept.

Vier voordelen van wilplukken voor jouw flora en dus voor jou

1. In sync met het seizoen

Het leuke van wildplukken is dat het per definitie seizoensgebonden is. In sync met de natuur. En daar wordt jouw darmflora zo blij van! Want jouw flora en jij zijn ook natuur. Meegaan met het ritme van de seizoenen is dan ook heel natuurlijk 😉.

2. .Je komt nog eens buiten

Ben jij zo iemand die veel achter de geraniums zit? O nee dat was vroeger. Tegenwoordig is dat je beeldscherm. Ook best armoedig eigenlijk!

Ga je nou aan het wildplukken, dan forceer je vanzelf dat je naar buiten moet. Lekker een frisse neus halen. Een paar kilometer in de benen krijgen. En dat alles met een doel! Namelijk lekker en gezond eten op tafel! Je hebt meteen jouw uiterst belangrijke portie beweging weer gehad.

En beweging heeft weer een positieve invloed op je darmen en je vertering. En is daardoor ook goed voor een sterke darmflora.

3. De bevrediging van zelf doen

Wanneer je zelf iets doet of maakt, dan geeft dat een bevredigend gevoel. Wij als mens worden nou eenmaal blij van productief zijn. Van bijdragen, van zinvol of nuttig bezig zijn.

Vroeger al was ik uiterst gebrand op zelf doen.En dat uitte zich op jonge leeftijd ook al in het zelf in het eten willen voorzien. Ons gezin heeft een tijdje in Zoutelande gewoond. Aan de kust. Echt zo fijn! En in de zee kan je vissen.

Ik had mijn hart verloren aan garnalen vangen. Van mijn ouders had ik een garnalen visnet(je) gekregen. Met zo’n houtje warmee je dan over de zandbodem schuift. Gaaf vond ik dat!

Uren lang liep ik door de branding op zoek naar ons avondeten. Mijmerend over alle maaltijden die ik zou gaan verzorgen voor ons gezin. Daarvoor zou ik wel heel wat kilometers in de branding moeten maken! Wij waren met z’n vijven.

Beretrots was ik toen ik met wel 5(!) zelfgevangen garnalen thuis kwam. Mijn moeder was zo lief en wijs om een bakje garnalen bij de visboer te halen ter aanvulling. Dat hoorde ik pas jaren later.

Ik dacht al die tijd gewoon echt dat ik voor het avondeten had gezorgd . Vind je me naief? Ik was destijds een jaar of 4 -5. En geloofde nog gewoon heerlijk onbezorgd in sprookjes 😉.

Voor jouw wildpluk voedsel zul je uiteraard wel zelf meer dan 5 blaadjes moeten plukken. Omdat het gewoon niet te krijgen is in de supermarkt. Maar plukken is een stuk gemakkelijker dan garnalen vangen hoor!

En behalve alle andere voordelen die je geniet van wildplukken voel je je ook gewoon goed over jezelf. Dat werkt ontspannend . Ontspanning is weer uiterst belangrijk voor een gezonde flora die daarbij gedijt.

4. Uitgelezen kans om jouw microbioom te verrijken met extra microben

Is dit abracadabra voor jou? Even een beetje achtergrond. Jouw darmflora of microbioom bestaat uit een grote variatie aan bacterien en andere beestjes. Ook wel microben genoemd.

Wanneer je zelfgeplukt voedsel eet, dan bevat dat ook microben. Die zitten gewoon aan de buitenkant. Deze microben komen van de grond waar jouw pluksel vanaf komt.

Als je die blaadjes niet 100 keer wast en afspoelt, zullen daar nog microben aan blijven zitten. Wanneer je deze eet dan verrijk je dus jouw darmflora met deze extra microben. En hoe gevarieerder jouw flora, des te sterker ze is.

Word je daar dan niet ziek van? Nee. Behalve heel misschien als jij al een heel slechte gezondheid hebt. Dan is jouw flora in disbalans . Dat wordt ook wel dysbiose genoemd. In dat geval heb je meer bad guys dan good guys die jouw flora bevolken.

Stel nou dat er zich echt een ziekmakende microbe op jouw wildpluk bevindt, dan zou je daar ziek van kunnen worden. Maar de kans is vrij klein dat je daar ziek van wordt.

Wel microben maar geen zand?

Maar hoe moet dat dan? Je zit natuurlijk niet te wachten op een bak zand in je eten. Ook al zeggen ze dat zand de maag schuurt. Het draagt niet echt bij aan een fijn mondgevoel.

Je kunt bijvoorbeeld jouw pluksel met een borsteltje afborstelen. Dat kan. Ik vind dat wel erg veel werk en gebruik liever een schone katoenen doek waarmee ik mijn pluksel ‘poets’. Zo verwijder je wel het zand en blijven de microben (een beetje) zitten.

Voor heel vies pluksel

Soms pluk je blaadjes of andere dingen die wel erg ‘vies’zijn. Vol met aarde en beestjes. Heb je geen zin om het vaak te wassen? Doe dan eens een eetlepel zout in het waswater. Hussel de blaadjes voorzichtig en laat even staan.

Je zult zien dat eventuele beestjes naar de bodem zinken. Voorzichtig afgieten als je geen extra eiwitten (van die beestjes) in je eten wil!

Lente recept met pluksel

Wat je zoal met wildpluksel kunt doen? Een van mijn favoriete recepten is deze lente pesto.
Past bijna overal bij.

Wat ik heb gebruikt:
1 flinke hand brandneteltoppen
1 handje met toppen van witbonte dovenetel. Dovenetel vindt je vaak vlakbij de brandnetel.De logica van de natuur! Want als je je hebt geprikt aan de brandnetel wrijf je wat dovenetel blad tegen de prik op je huid. Heeft mijn zoontje vorig jaar al geleerd en hij vergeet dat NOOIT meer!
1 hand jong zevenblad. Makkelijk te herkennen. Hoeveel blaadjes denk je dat zevenblad heeft?
niet van wildpluk: 1 hand basilicum
handvol walnoten
1 hand pompoenpitten
2 teentjes knoflook
Olijfolie extra vierge ong 1 dl
Water om te verdunnen
Zout en peper naar smaak

Alles in de blender of bewerken met je staafmixer. Dit recept is een flinke hoeveelheid. Bewaar het in een grote pot in de koelkast . Het is zo’n 3-4 dagen houdbaar.

Ik heb de afgelopen dagen deze pesto gegeten bij gebakken witlof en ook door mijn voorjaarsminestrone soep. De pot is net leeg dus ik ga zo weer nieuwe voorraad plukken!

O ja, nog een laatste dingetje over het recept: heb je wel eens bonte dovenetel gegeten? Zeker het proberen waard. Het smaakt naar champignons. Leuk he?

Ga jij nou ook plukken?

Krijg jij van wildplukken zo’n romantisch visioen dat je in een lange bloemetjes jurk (sorry heren 😉 ) op blote voeten door het veld hupst?

Dat mag. Maar je kunt ook gewoon snel over je thuiswerk kloffie een oude jas en laarzen aanschieten. Met een plastic zakje in je hand naar buiten rennen en jouw tuin of die van de buurman inspecteren. O en vergeet de handschoentjes niet. Brandnetels kunnen flink prikken.

Er zijn zelfs mensen die in de berm langs de kant van de weg hun maaltje bij elkaar fourageren. Ik zou dat niet zo snel doen. De grond en lucht daar is niet heel erg schoon. Maargoed, het kan.

Of je nou met of zonder bloemetjesjurk gaat plukken, probeer het gewoon. En ervaar wat de natuur allemaal te geef heeft voor jou. Maak daar dankbaar gebruik van. Het is er niet voor niets! En behalve dat het leuk is, verzorg je jouw darmflora er uitstekend mee. En dus jezelf.

Behalve wildplukken is er nog veel meer wat je kunt doen voor een gezonde darmflora. Regelmatig geef ik daar webinars over. Meer informatie daar over vind je hier.