Je microbioom of darmflora bestaat uit gevoelige typjes.  Ze leven maar zo’n 30 uur en zijn dus continue aan het vernieuwen. Dat is goed en slecht nieuws. Het betekent dat je er veel invloed op kunt uitoefenen. In zowel negatieve als positieve zin!

Je bestaat voor zo’n 90 % uit flora cellen.  Je darmflora speelt een grote rol in veel belangrijke processen in jouw lichaam. Denk aan bijvoorbeeld immuunfuncties, aanmaak van vitamines B en K, en aanmaak van blije stofjes in je hersenen. Of wat dacht je van het bereiken of in stand houden van een normaal, gezond gewicht!

Dus het is best handig om inzicht te hebben in de dingen die jouw microbioom negatief beinvloeden. En dat is echt niet zo ingewikkeld. Het zijn eigenlijk allemaal dingen die iedereen eigenlijk wel weet. Maar die je misschien nog niet in verband hebt gebracht met de kwaliteit/balans in jouw darmflora. Een van de dingen die jouw flora negatief beinvloeden, zijn slechte gewoontes.

Gewoontes  die jouw microbioom negatief beinvloeden:

1. Roken

Iedereen weet dat roken ongezond is. Dat je als roker een grotere kans op longkanker hebt bijvoorbeeld . Maar dat is een effect op de lange termijn. Ver van je bed. Dichterbij huis is: roken doodt je flora. Direct. BAM. Dus als je keer op keer rookt, dan dood je elke keer de darmflora die zich steeds tussendoor probeert te herstellen. Maar die jij kans niet geeft om te herstellen als je m elke keer  weer de nek omdraait.

Wanneer je stopt met roken hebben je longen een aantal jaren nodig om te herstellen. Ook dat is lange- termijn. Dus misschien voor jou niet zo’n sterke motivator.

Maar wist je dat stoppen met roken op zeer korte termijn al gezondheidsvoordelen oplevert? Want het herstel van je darmflora, dat gaat veel sneller. Dan praat je over dagen tot weken. Dus het postieve effect van stoppen met roken is op korte termijn al aanwezig.

2. Alcohol

Alcohol doodt je flora direct. Ook BAM. Zelfde verhaal als roken. Als je dagelijks of een aantal keer per week alohol drinkt dan geef je jouw microbioom nooit de kans zich te herstellen. Elk glas dat je minder drinkt, levert direct een positieve bijdrage aan een gezonde flora.

3. Stress

Ook stress doodt je flora. En dan heb ik het over chronische stress, bijvoorbeeld tijdens het traject van een langdurige scheiding. Of tijdens langdurige scheiding van geliefden. Of een continue stressvolle baan. Dat soort dingen.

Ook in deze situatie krijgt jouw flora geen kans om zich volledig te herstellen. Want de negatieve impact blijft maar doorgaan.

4. Medicijngebruik

Het regelmatig /dagelijks gebruik van medicijnen heeft een zeer negatieve invloed op je microbioom. Denk aan pijnstillers, anti-conceptie pil, anti-depressiva, maagzuurremmers, antibiotica, slaapmedicatie en astma middelen. Om er maar een paar te noemen die veel gebruikt worden in het Westen.

De kan is dan ook niet ondenkbaar dat jij een van deze middelen gebruikt. Dat wil niet zeggen dat je er acuut mee moet stoppen. Soms is medicatie nou eenmaal nodig. Maar het is zeker goed om te weten dat die medicatie jouw flora negatief beinvloedt en dat daardoor allerlei -ongewenste- langere termijn bijwerkingen kunnen onstaat die je niet direct aan dat medicijngebruik linkt.

Behalve misschien in de bijsluiter van antibiotica, denk ik niet dat er ergens in de bijsluiters te vinden is dat het medicijn de darmflora negatief beinvloedt met alle gevolgen van dien!

Bovendien: wees eerlijk! lees jij de bijsluiter wel eens?
Blijf dus in overleg met je arts en vraag wanneer en hoe je de medicatie kan afbouwen.

5. Voeding

Ten slotte: dagelijkse slechte invloed op je darmflora is verkeerde voeding. Dat is best logisch als je bedenkt dat die voeding direct in contact komt met je damrflora, of directe invoed heeft op je darmen , het huisje van je microbioom. En voeding krijgt iedereen dagelijks binnen. Het heeft dan ook bij iedereen grote impact

Wat is dan verkeerde voeding? In het kort: alles wat niet-natuurlijk is. Die flora bestaat uit gevoelige typjes. Pesticide-resten op voeding of gemanipuleerde voeding bijvoorbeeld zijn niet-natuurlijk. En daar krijgt je flora stress van. Maar ook bewerkte voeding is slecht voor je flora. Het zorgt bijvoorbeeld voor een overgroei aan de bacterie die ook bekend staat als de obesitas bacterie. Dat je ‘t weet!

 

O ja, tegenover verkeerde voeding staat natuurlijk de gezonde voeding. Wat is dan gezond? Heel eenvoudig: alles wat natuurlijk is. Zodat jouw microbioom het ook als voeding herkent en niet in de stress schiet (dood gaat) door bijvoorbeeld gemanipuleerde voeding of pesticideresten . Meer weten over gezonde voeding of herstel van je darmflora? Lees hier meer over de Flora Methode.

Conclusie

Alcohol, roken, medicijngebruik, stress en verkeerde voeding hebben een desastreuse impact op de kwaliteit van je darmflora. Als je dan bedenkt dat je voor 90% uit lichaamsvreemde/microbioom cellen bestaat, dan kan je ook bedenken hoe groot die imapct eigenlijk is.
Bovendien speelt die 90% van de cellen waaruit jouw lichaam is opgebouwd ook nog eens een rol in veel verschillende processen in je lichaam. Zoals de aanmaak van B-vitamines en vitamine K, zoals je immuunfuncties en een gezonde nachtrust , zoals de aanmaak van blije stofjes in je hersenen en het in stand houden of bereiken van een gezond gewicht.