Jij bestaat voor zo’n 90% uit NIET_MENSELIJKE cellen! 10 % is menselijk en de rest bestaat uit het ‘microbioom’ dat eigenlijk een betere naam is, maar ik gebruik voor het gemak darmbacterien of flora omdat dat veel bekender is.

Als je dit weet, begrijp je misschien ook waarom het zo extreem belangrijk is om goed voor die jongens te zorgen: zij zijn niet alleen veel in aantal, maar ook gigantisch invloedrijk als het gaat over jouw gezondheid! Niet alleen op fysiek, maar ook op mentaal en emotioneel nivo. Best handig dus om ze gezond te houden die bacterien!

Vergeet alles wat je denkt te weten

Alle ingewikkeldheid over superfoods en welke vitamines en mineralen ze bevatten, en alle dieëten met en zonder koolhydraten of paleo of dr atkins of punten tellen. Forget it. Die gaan allemaal niet over het belangrijkste, en daarom zijn ze op de lange termijn niet handig, of niet vol te houden. Of ze geven tekorten zowel fysiek als op je bankrekening, en ga zo maar door. Het enige dieet dat er echt toe zou moeten doen is het dieet dat je darmflora verzorgt. Als je daar voor zorgt, dan zorgen zij voor jou!

Even een simpel voorbeeld: stel je eet ‘gezond’. Als je al weet wat dat dan is, je ziet tegenwoordig door de bomen het bos niet meer. Je neemt elke dag braaf je supplementen die je theoretisch allemaal nodig hebt , en je neemt ze ook nog van goede merken, want je hebt je research goed gedaan! Op papier ben je goed bezig. Echt! Want het is al lastig genoeg.

Maar als je darmflora en je darmen niet gezond zijn, dan is het enige resultaat van al die supplementen en gezonde voeding: dure poep 😉 . En dat is jammer. Van al je moeite en je geld. Als je flora niet gezond is, dan is het milieu in je darmen niet goed. En dan kan je alle supplementen en voeding maar moeilijk opnemen. Sterker nog, dan kunnen die pillen en andere dingen zelfs een belasting voor jouw lichaam zijn

Wat kun je doen om je darmflora in goede conditie te krijgen?

Dat is best veel. Hier alvast een paar dingen die je meteen kunt toepassen.

1. Eet het goede voedsel.

Eet dat wat jouw bacterien voedt. Dit wordt ook wel prebiotica genoemd. Kort door de bocht is dat alles met veel vezels: het liefst groenten en fruit. Als je daarin dan ook nog veel variatie aanbrengt. doe je het helemaal goed!

2. Mijd het voedsel dat de badguys voedt.

Zij voeren een continue strijd met de good guys, dus maak ze niet te sterk! En ja, je raadt het al, alles wat jij zo lekker vindt, dat is voer voor de slechterikken. Witte meel producten, gefrituurd voedsel, alcohol, suiker. Om maar even een populair lijstje te noemen.

3. Drink voldoende water.

Droogte is geen goede basis voor de goodguys om zich te ontwikkelen en vermeerderen. En je raadt het al: voor de bad guys is droogte juist een zegen.

Het perspectief van je microbioom

Tot zover waarschijnlijk niet veel nieuws als het gaat over gezond eten. Alleen vanuit een heel ander perspectief benaderd dan je waarschijnlijk gewend bent. Als je jouw darmflora op één zet, dan eet je groenten en fruit om die good guys te voeden. Je laat alle zooi staan omdat dit de bad guys voedt en de good guys bedreigt. En je drinkt voldoende water om de plantjes in je darmen water te geven, en om het milieu in je darmen lekker vochtig te houden zodat die good guys kunnen gedijen. Uitgedroogde planten zijn een makkelijke prooi voor ziektes en floreren niet.