Er is een enorm aanbod van ‘voedsel’ in de supermarkten. Eigenlijk kan daarvan het merendeel vulsel worden genoemd, want weinig (gezonde) voedingsstoffen, maar wel veel vulling. Waarom is dat een probleem? Als je gevuld bent met vulling, is er weinig ruimte meer voor voeding. Dan krijg je uiteindelijk tekorten aan allerlei voedingsstoffen. In de Verenigde Staten is er al een groep van ondervoede mensen, die heel dik zijn. Ja dat bestaat dus. Echt. Zij zijn het verdrietige toonbeeld van te veel vulling en te weinig voeding.

Controle over wat je eet

Eet je wel eens bij McDonald’s? Zelfs als je daar veel eet, heb je na een uurtje alweer trek en wil je weer wat eten. Vergelijk dit met het eten van een maaltijd met voldoende voedingsstoffen (die je lichaam nodig heeft). Je hebt dan na een uur echt geen honger.
Je denkt natuurlijk dat je hier over controle hebt, dat je dat zelf wel bepaalt vanuit je hoofd, je wilskracht. Vergeet dat maar. Je deelt je lichaam met een leger bacteriën. Wel eens van darmflora gehoord? Als zij niet voldoende hebben gekregen blijven ze net zolang zeuren totdat ze dat wel hebben. Of je hersencellen, die suiker (koolhydraten) nodig hebben als brandstof. Als dat op de een of andere manier niet beschikbaar komt, dan blijven je hersencellen net zolang zeuren tot ze wel iets krijgen. Ken je de cravings? Knappe meid/vent die uiteindelijk daar niet aan toegeeft. Daar heb je weinig over te zeggen.

Dus moet je jezelf en al je medebewoners (bacteriën) voeden. Want als je de voedingsstoffen binnen krijgt die jij nodig hebt, krijg je geen protest van je lijf. Echt. Probeer het maar.

Ik zeg niet dat dit makkelijk is. Je kun er een hele studie aan wijden. Ik spreek uit ervaring. Nou is dat voor mij geen straf, ik vind het geweldig leuk om me te verdiepen in voeding, voedingstoffen en het menselijk lichaam en alles wat daarmee te maken heeft. Als je daar geen zin in hebt, probeer dan met deze tips om toch jezelf meer te voeden, niet alleen maar te vullen.

Hoe je jezelf beter kan voeden : 3 eenvoudige tips

1. Bewustwording

Alleen vullen kan niet meer, als je goed wil voeden. Realiseer je dat elke hap vulling, verlies van een hap voeding betekent. Je lichaam heeft van alles nodig. In grote lijnen: voldoende goede vetten, koolhydraten en eiwitten. Daarnaast voldoende vitaminen en mineralen. Wanneer je alles voldoende en op de juiste manier binnen wil krijgen, moet je al zoveel eten, dat er geen ruimte meer over is voor iets dat alleen maar vult (en niet voedt). Gelukkig vult eten met goede voedingsstoffen heel goed, dus je zult echt geen honger hebben .
Realiseer je dat alles dat alleen maar vult, jou de kans op de benodigde voedingstoffen ontneemt. Dus elke keer als je iets wil eten, vraag jezelf dan eens af: vulling of voeding?

2. Eet volledig

Dat is wel heel makkelijk gezegd. Het komt er in het kort op neer dat je niets weglaat. Eet bijvoorbeeld niet vetvrij. Of koolhydraatvrij. Maar eet de gezonde vetten (omega 3) die te vinden zijn in vette vis als zalm, makreel en tonijn en in olijfolie. En eet de gezonde (complexe) koolhydraten. Je zult zien dat je veel eerder verzadigd bent als je een maaltijd eet die in balans is (voldoende- en de juiste koolhydraten eiwitten vetten). Als je een allergie of voedselovergevoeligheid hebt, zoals gluten of zuivel, is het belangrijk om je te verdiepen in de alternatieven.

3. Eet meer groenten en fruit

Als je hiervan al bakken wegwerkt is dit geen tip voor jou. Maar de meeste mensen eten te weinig groenten en fruit. Waardoor je op het gebied van vooral vezels, koolhydraten, vitamines en mineralen te weinig binnen kunt krijgen. Ik heb hier soms ook last van. Dan moet ik mezelf even herprogrammeren, want het is echt een kwestie van gewoonte. Aangezien je een gewoonte niet zomaar aanleert, moet je daarvoor eerst een tijdje plannen. Ik plan bijvoorbeeld 2 fruitmomenten per dag. En ik zorg dat er in mijn koelkast bakjes staan met schoongemaakte snackgroenten zoals wortels, stukjes komkommer, en stukjes (gestoomde) bleekselderij. Ook probeer ik altijd bakjes met soep in de vriezer te hebben. Soep zit bij mij boordevol groenten. Heel makkelijk om te maken, in te vriezen, weer te ontdooien en vooral op te eten. En misschien wel het belangrijkste: soep voedt. Niet alleen met voedingsstoffen, maar ook voedt het je honger naar warmte, vulling en comfort. Heb je praktische tips nodig over hoe je meer groenten eet? Lees hier dan verder.