Wanneer je last krijgt als je zuivel/melk eet of drinkt, is het een goed idee om het uit je dieet te halen. Dat is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Zuivel is zo ingesleten als gewoonte, en gewoontes zijn niet zo gemakkelijk om af te leren. Als je bijvoorbeeld van jongs af aan melk drinkt bij het eten, kan je lichtelijk in paniek raken als je dat ineens niet meer mag. En hoe moet dat met pannenkoeken, in de koffie, of melk in de stamppot? Geen paniek. Ik eet al een jaar of 15 zuivelvrij. Toen ik er achter kwam dat zuivel niet goed is voor mij, heb ik me verdiept in allerlei alternatieven voor zuivel. Destijds waren er nog niet van die fancy melkjes van noten of haver beschikbaar. Wel bestond er sojamelk. Beginnersfout nr. 1, alle zuivel (melk) vervangen door sojamelk. Omdat het gewoon los niet lekker is, omdat er vaak suiker is toegevoegd om het wat lekkerder te maken en omdat te veel soja niet goed voor je is.

Maar wat dan wel? Er zijn inmiddels heel veel plantaardige ‘melken’ te koop. Het is even uitproberen wat je zelf lekker vindt.

Onderaan deze post geef ik een paar van mijn favorieten prijs. Lees hoe dan ook altijd het etiket om te kijken of er suiker (of zoetstof) is toegevoegd. Indien ja, niet nemen! Je kunt het altijd zelf nog iets zoeter maken met een stof naar jouw keuze.

Niet alles vervangen

Om meteen met de beste tip te starten: het is onnodig om alle (zuivel) melk te vervangen. Je kunt namelijk ook prima zonder. Melk bij de maaltijd is hier een goed voorbeeld. Drink water of thee bij de maaltijd.

Geen calciumtekort

Als je bang bent dat je een tekort aan calcium krijgt als je geen melk meer drinkt, bedenk dan dat melk geen goede bron is van calcium. Het zit er wel in, maar je lichaam neemt het niet makkelijk op. Een geruchtmakende studie leerde zelfs dat het land met de meeste zuivelconsumptie het hoogste percentage 50-plus vrouwen met botontkalking (osteoporose) kent. Dat geeft toch te denken. Laat je dus niet tegenhouden door je angst voor een tekort aan calcium.

Koken met melk

Het is lekkerder om voor recepten met melk een vervanger te gebruiken en niet de melk 1-op-1 te vervangen door water. Gebruik hiervoor noten, haver of rijstmelk. Lees voor je een product koopt, wel de verpakking. Ik kies altijd voor ongezoet, de zoete smaak kun je altijd nog toevoegen als je dat wenst. Je kunt ‘m er niet uithalen.

Plantaardige melk die ik graag gebruik

Voor pannenkoeken vooral kokosmelk. Lekker vol van smaak en licht zoet.Mijn koffie drink ik zwart of met opgeklopte havermelk. Deze smaakt van nature al een beetje zoetig. Als ik iets bak dan gebruik ik amandel-, kokos- of rijstmelk. Amandel- en kokos zijn wat romiger en voller. De rijstmelk is vrij waterig.