Brandend maagzuur is meestal het gevolg van een tekort aan maagzuur.

Misschien heb je daar wel eens iets over gehoord of misschien is dit wel BIG NEWS voor jou.

Dat brandende gevoel dat je krijgt na het eten is meestal niet omdat je teveel maagzuur hebt. Ja, het branden wordt wel veroorzaakt door maagzuur, maar het is iets ingewikkelder dan alleen maar een teveel aan maagzuur.

Er zijn wel mensen die een teveel aan maagzuur hebben, maar een tekort komt veel vaker voor. De kans dat jouw maagzuur klachten veroorzaakt worden door te weinig maagzuur is dan ook groot.

 

Hoe zit dat dan?

Het is wel handig om te begrijpen waar dat vandaan komt. Hoe het werkt.

Wat gebeurt er als je te WEINIG maagzuur hebt? Dan beweegt je voedsel te traag door je spijsverteringssysteem, het blijft te lang in je maag hangen, waardoor je het gevoel hebt dat je extra vol zit.

Als het te lang in je maag zit, kan het terug omhoog vloeien de slokdarm in. Samen met wat maagzuur dat dan het brandende gevoel geeft. Tadaa! Zo simpel zit dat dus.

Best lullig wanneer je maagzuurremmers gebruikt om een probleem op te lossen dat juist wordt veroorzaakt door te weinig maagzuur. Een ding weet je dan zeker: je probleem blijft bestaan, en je consumptie van de maagzuurremmers ook. Wel een goed businessmodel van die farmaceuten. Maagzuurremmers zijn dan ook de meest verkochte medicijnen ter wereld, maar nu je dit weet, verbaast je dat vast niet.

 

Hoe los je het probleem van te weinig maagzuur dan op?

Als je het probleem echt wil oplossen, moet je dus extra maagzuur toevoegen. Daar heb je allemaal heel mooie supplementen voor €€€.

Je kunt het ook op een heel eenvoudige manier doen: neem voor elke maaltijd een slokje water met wat (biologische) appelciderazijn. Het is fantastisch spul dat je nog voor veel meer kunt gebruiken, daar kom ik nog wel eens op terug. Maar voor nu kun je beginnen met een theelepel op een slok water en dat uitbouwen naar een eetlepel op een slok water. Ik neem het op het moment ook om tijdelijk mijn spijsvertering te ondersteunen. Mijn eerste slokje nam ik met angst en beven want ik las overal hoe vreselijk het was. Nou, dat viel mee. Ik vind het eigenlijk best lekker, fris en zurig. Maargoed, probeer het zelf maar eens. Het kan sowieso geen kwaad. Behalve als je histamine overgevoelig bent, dan echt niet doen!

Als je maagzuurremmers gebruikt, probeer dan gewoon eens die appelciderazijn. Dan dus even niet die maagzuurremmers nemen, anders is het water naar de zee dragen. Probeer maar eens uit wat die appelciderazijn voor jou doet. In het ergste geval krijg je wel wat zuurbranden na de maaltijd, dat is voor een paar keer niet erg. Als je pech hebt, dan heb je wel een teveel maagzuur, dan helpt die azijn jou dus niet.

 

Appelcider azijn als je geen maagzuurremmers gebruikt

Wanneer je geen maagzuurremmers gebruikt kan een slokje azijn jouw spijsvertering ook ondersteunen. Ik gebruik zelf geen maagzuurremmers, maar merk wel dat ik na het nemen van appelazijn een veel minder vol gevoel heb na de maaltijd. Het voelt veel prettiger, lichter en aangenamer in mijn buik.

Lange termijn oplossing: gezonde spijsvertering

Uiteindelijk is natuurlijk het doel dat je spijsvertering weer normaal is, dat je voedsel weer op normale snelheid je maag passeert en dat je dus helemaal geen last meer hebt van maagzuurklachten. En dat je dus ook niets meer hier voor hoeft te nemen. Een grote stap in het normaliseren van je spijsvertering is het op orde krijgen van je darmflora. Hoe je dat doet? Lees al mijn blogs en je bent al een stuk op weg. In mijn shop kan je zien hoe ik jou daar verder nog bij kan helpen.

Wil je weten wat de klachten zijn die je krijgt bij een tekort aan maagzuur, wat de oorzaken zijn en wat je nog meer allemaal kunt doen? Lees dan dit blog.