Een gezonde darmflora zorgt voor een gezond gewicht. Alle diëten die niet als doel hebben om de darmflora optimaal gezond en sterk te krijgen hebben geen lange termijn houdbaarheid. Oftewel je valt af maar komt uiteindelijk gewoon weer aan.

Sommige diëten gaan een stuk in de goede richting, dat zijn de diëten met veel groenten en zonder suikers en meelproducten. Die zorgen ervoor dat de good guys gevoed worden, en de bad guys uitgehongerd. Dat is in ieder geval al iets. Maar dit is meestal niet voldoende om weer blijvende balans in die flora te krijgen.

In dit blog geef ik je drie aandachtspunten die een dieet ook moet hebben om een gezonde balans in je flora en daardoor een gezond gewicht te bereiken

Drie aandachtspunten voor een effectief dieet

1. Kwaliteit van de darmwand

De kwaliteit van de darmwand is van belang om de flora zich thuis te laten voelen in jouw lichaam. Je flora gedijt in een prettige omgeving. Als er lekkage in je darmwand is, dan wordt het milieu in je darmen onprettig voor je flora. Je leeft zelf toch ook niet graag in een huis met chronische lekkage waar het schimmelige en tochtig is?

2. Uitroeien bad guys

Overbevolking door onprettige typjes zorgt voor een onprettig milieu om je flora te laten gedijen. Een goed dieet dat gericht is op lange-termijn blijvend resultaat moet aandacht besteden  aan het om zeep helpen van ongewenste bad guys in je darmen, zoals parasieten of schimmels. Je flora gedijt in fijn gezelschap. Dus hoe meer good guys, hoe fijner ze zich voelen. Als de bad guys in de meerderheid zijn, dan betekent dat een onprettiger omgeving voor de good guys. En dat is niet zo raar. Jij zult je ook niet fijn voelen in een hotel waar drugsdealers criminelen en verslaafden de gangen en openbare ruimtes bevolken. Grote kans dat je je snel uit de voeten maakt. Ikke wel in elk geval! Nou die bacteriën zijn precies hetzelfde!

3. Toevoegen good guys

Om de balans in je flora te bereiken en daardoor een gezond en stabiel gewicht is het vaak handig of nodig om gezonde bacteriën, de good guys, toe te voegen. Dit toevoegen van good guys gebeurt vaak in de vorm van probiotica. Misschien heb je daar wel eens wat over gehoord?

Als het louche hotel nou eens de bezem door de gangen zou halen. Geen ongure types meer onderdak zou bieden. Effort zou stoppen in het aantrekken van gerespecteerde burgers 😉 als klanten. Dan zou jij je daar ook eerder weer prettig voelen. Zoiets dus. Je begriijpt mijn punt.

Overigens als we weer even teruggaan naar het toevoegen van gezonde bacteriën: zomaar een probioticum gaan slikken werkt niet. Waarom niet? Dat kun je lezen in mijn blog:

Hoe kies je een goed probioticum? Een checklist voor het maken van de juiste keuze als je een probioticum nodig hebt.

 

Hoe ziet je dieet /leven er uit als er dan balans is?

En je moet aan al deze dingen aandacht geven om uiteindelijk een lange termijn gezonde darmflora op te bouwen. Als er dan eenmaal balans is, dan is het niet meer nodig om bang te zijn voor een taartje een keer. Of een wijntje. Zolang je de balans maar houdt. En dat heet ook wel matigen 😉.

Matigen is veel gemakkelijker als er balans is. Balans in je darmflora betekent balans in je voedingspatroon. Als jouw darmen overbevolkt zijn door bad guys, is matigen bijna onmogelijk. Dan zorgen de bad guys voor cravings. Die enorme behoefte aan slecht eten zoals chips of melkchocola . Die je dan niet kunt weerstaan.

Als je alleen de goede voeding voor de good guys eet maar vergeet om de kwaliteit van je darmen te verbeteren, dan heb je je leven lang het gevoel dat je zondigt als je een keer een taartje eet of een glas wijn neemt. Want zolang de kwaliteit van je flora niet optimaal is, dan kom je al aan als je denkt aan een taartje. Nouja, zo ongeveer dan.