Waarom zou je suiker, zuivel en gluten vermijden: is dit pure aanstellerij of eigenlijk best wel logisch ?

Een simpele vraag die een iets langer antwoord nodig heeft om het een beetje te snappen.

Suiker, zuivel en gluten zijn niet zo fijn voor je vertering en voor de kwaliteit van je flora.
Suiker voedt de bad guys. Dan versterk je dus de bacterien die je niet wil hebben en je ondermijnt de goodguys, de bacterien die je wel wil hebben. Zuivel en gluten zijn eenvoudigweg lastig te verteren.

Slechte kwaliteit darmen en flora

Als de kwaliteit van je darmen en je flora al niet zo geweldig is, dan is moeilijk te verteren voedsel voor jou nog eens extra lastig. En omdat in onze maatschappij, met onze eet- en leefgewoontes de kwaliteit van de darmflora van heel veel mensen niet zo fantastisch is, vind ik het niet raar dat veel mensen baat hebben bij het weglaten van deze voedingsmiddelen.

Dat is dus echt geen hype of aanstellerij, maar gewoon een logisch gevolg van onze levensstijl.

 

Vroeger stelden mensen zich niet zo aan

Maar voeger kon je nog wel zuivel en tarwe eten, waarom nu dan niet meer?

Omdat de mensen zich vroeger gewoon niet aanstelden. Nee hoor grapje, het waren enorme aanstellers. Ook niet. 😉 Maar vroeger was in dit geval wel alles anders. En dat is geen grapje.

Gluten komen veel voor in tarweproducten. Die zijn voor veel mensen ook lastig te verteren.
Maar vroeger dan? Toen at iedereen (in Nederland) toch gewoon brood, zonder klachten te krijgen. Ja klopt. Waarom kan dat nu dan ineens niet meer?

En zuivel was toch ook nooit een probleem?

Sta eens stil bij het volgende:

 

Granen bevatten nu veel meer gluten

De granen die nu voor bakproducten als brood en koek en gebak worden gebruikt zijn zo gemanipuleerd dat ze veel meer gluten bevatten dan vroeger. Dat is omdat gluten hele goede bakeigenschappen bevatten. Ze”plakken” alles aan elkaar.  Ik las ergens dat de tarwe van nu zeker 20 keer zoveel gluten als die van vroeger. Nouja, hoeveel het precies is maakt voor dit verhaal niet zoveel uit, het is gewoon VEEL!

De tarwe van nu is dus een heel ander product dan vroeger. Met veel meer gluten die niet zo makkelijk te verteren zijn. Bovendien gemanipuleerd. Niet natuurlijk. En daarvan raakt je flora ook nog eens in de war.

En zuivel dan?

Vroeger was de zuivel die we gebruikten vooral ‘boeren’ zuivel. Dat betekent dat het van rauwe melk is gemaakt. Met alle gezonde bacteriën er in! Tegenwoordig is de meeste zuivel geen boerenzuivel. Want bacteriën. Boeh. Eng. Dus alles gepasteuriseerd en gesteriliseerd. Alle bacteriën dood. Jammer. Stukje minder gezond.

Mocht je dus ergens boerenkaas kunnen kopen: doen! Ik ga altijd speciaal naar de kaasboer hiervoor!

Zuivel is bovendien moeilijk te verteren voor veel mensen. In zuivel zit lactose, dat is melksuiker. Om dat te kunnen verteren, in stukjes te kunnen knippen als het in je darmen zit, heb je het stofje lactase nodig. Bij de meeste mensen stopt de aanmaak van lactase ergens in hun jeugd.. Als je die lactose binnenkrijgt en je kunt m niet verteren, trekt deze in je darmen veel vocht aan. Het resultaat daarvan kan dunne ontlasting zijn. Dus heb jij altijd dunne ontlasting na het drinken van een dikke Latte? Snap je nu waar dat vandaan komt.

Ten slotte over de kwaliteit van onze darmen en flora

De kwaliteit van onze darmen en de flora is nu ook vele malen slechter dan vroeger. Door allerlei invloeden : in ons milieu, in onze voeding, in ons medicijngebruik en door onze gemiddelde leefwijze: drukdrukdruk, veel stress, alcohol, en koffie gebruik.

Als de kwaliteit van jouw darmen al niet optimaal is, dan is het niet zo raar dat je echt last krijgt van producten die sowieso al lastig te verteren zijn. En dan hoeft er dus nog helemaal gaan sprake te zijn van een allergie. Maar dat kan wel.

Snap je nu dat het niet heel raar is dat er veel mensen last hebben van suiker, zuivel en tarwe en dat dit vroeger veel minder voorkwam?