Relax!

Stress ondermijnt je immuunsysteem, en dat kan je nou net niet hebben. Dus echt. No stress. Relax. En neem een kokosnoot ofzo! Of anders : zing keihard mee met Kinderen voor Kinderen: drink met je billen bloot, melk uit een kokosnoot……..

Ondersteuning luchtwegen

Corona is een virus dat zijn uitwerking heeft op de luchtwegen. Om die luchtwegen te ondersteunen kan je het volgende doen:

Gebruik etherische olie Grove Den. Druppel opj je kussen of in een vernevelaar. Grove Den heeft een antivirale werking en zuivert zo de lucht die je inademt. Als je een vernevelaar gebruikt heb je nog extra voordeel: je verhoogt de luchtvochtigheid. De lucht die je inademt is minder droog waardoor je slijmvliezen in neus en keel minder snel last van uitdroging krijgen.
Stoom met kamille. Giet kokend water over kamille (thee) in een grote kom. Ga  hier boven hangen met een handdoek over je hoofd en probeer de vrijkomende dampen zo diep mogelijk in te ademen door neus en mond. Kamille veracht de slijmvliezen en de stoom helpt ook om het slijm/snot in neus en keel te verdunnen.

Je immuunsysteem heeft baat bij rust

Zorg dat je voldoende slaapt. Ga op tijd naar bed. Hoe laat? Dat is voor iedereen anders. Voel wanneer je moe bent, en geef je daar dan aan over. Ga niet nog even wat doen, of een film kijken. Al is het pas 19:00 uur . Ik ben de afgelopen dagen steeds rond 19:30 mijn bed in gegaan. Gewoon omdat ik moe was. En het bevalt prima 😊. Doe een middagdutje als je daar behoefte aan hebt. Zet je wekker op 1/2 uur, of langer als je de tijd hebt. Je voelt je echt weer als herboren.
Mediteer. Doe je dat al regelmatig? Top! Nog nooit geprobeerd? Nu is de tijd!. Ik gebruik altijd de gratis  app Insight Timer. Die heeft een heel ruim aanbod van zowel begeleide meditaties als puur instrumentaal. VAnaf 5 minuten tot 2 uur durend. En van alles daar tussen in.

Voeding en darmen en flora

Je immuunssyteem heeft een heel directe link met je darm- en je darmflora -gezondheid. Zorg dus goed voor je flora en je darmen.

Vermijd:
Gefrituurd eten
Graanproducten als brood en pasta. Deze zijn voor de mens lastig te verteren. Zelfs als je geen last er van hebt, en geen allergie of overgevoeligheid hebt,  kan het geen kwaad om het eens een tijdje te laten staan. Zo geef je jouw darmen en je flora de tijd om weer even op adem te komen en aan te sterken.
Hetzelfde geldt voor zuivelproducten.
Alcohol.
Drink max 2 koppen koffie per dag. Koffie beinvloedt de aanmaak van maagzuur , met vervelende gevolgen voor je spijsvertering, dus ook voor je darmen en je flora!

Eet:
Veel verse groenten en fruit. Voor allerlei vitamines en mineralen oa vit C die een rol speelt bij de bestrijding van een virus als Corona. en die bovendien belangrijk is in je spijsvertering. En dus voor de darmen en je flora!
Ongezouten en ongebrande note
Onbewerkte voeding. Toevoegingen zijn vaak niet-natuurlijk en daarvan raakt je flora in de war
Eieren. Die bevatten belangrijke bouwstoffen, oa voor de cellen van je darmwand
Paranoten en schaal- en schelpdieren. Deze zijn rijk aan zink. ZInk speelt een belangrijke rol in de virusbestrijding en veel mensen hebben een tekort hieraan.

Ten slotte: eet gefermenteerd voedsel.
Denk aan zuurkool, yoghurt en Kimchi. Vooral Kimchi. Dat is echt het superste superfood voor jou en voor de balans in je darmflora.
Omdat Kimchi veel probiotische bacterien bevat. Dat zijn de good guys. Die jongens die je graag wil hebben.

Meer weten over kimchi en hoe je het maakt?

Lees mijn blog over kimchi en ga naar de speciale aanbieding waar jij kunt leren hoe je kimchi maakt.

Extra vitamines

In het kort: ik ben geen voorstander van het zomaar nemen van supplementen.  De reden is dat hoewel de theorie achter het specifieke suplpement vaak klopt: zoals neem extra vitamine C bij een (griep) virus, de praktijk net even wat anders is.

Want jij en jouw lichaam zijn geen theorie, maar keiharde praktijk.. Natuurlijke praktijk. En een supplement is niet natuurlijk. Of heb jij een boom in je tuin waar vit C tabletten aan groeien? Dacht t niet nee 😉 . Goed, elk lichaam is anders. En dat betekent dat niet iedereen elk supplement zomaar gemakkelijk kan opnemen. En zeker niet wanneer de kwaliteit van je vertering, je darmen en /of je flora niet zo goed is. En  dat is bij veel mensen het geval. Door onze Westerse leefwijze. ALs je dan een supplement neemt, zeg vit C, dan kan het zijn dat jouw lichaam het opneemt. Gelukkig: mission accomplished.

Maar het kan net zo goed zijn, dat jouw lichaam dat supplement niet goed kan opnemen. En dan is het beste resultaat : dure poep. Het slechtste resultaat is dat jouw lichaam /je vertering/je flora er last van heeft. Dan heb je dus een zeer ongewenst effect.

Je kunt in bovenstaand stukje al veel tips lezen over welke voeding je bijvoorbeeld nodig hebt voor (extra) vit. C en zink.

 

Vitamine D

En voor vit. D suppletie: ga lekker naar buiten en geniet van de prille lente. Een uurtje in de zon doet wonderen! Gebruik geen zonnebrandmiddel, Tenzij je voelt dat de zon te heftig is voor jouw huid.
Adem diep de frisse lente lucht in. En geef jouw darmen hierdoor meteen wat extra beweging/een massage door de druk vanuit je longen omlaag.
O en diep ademen ontspant ook meteen. Goed tegen stress. En stress is weer een killer voor je darmbacterien. Dubbele Bonus! Dus HUP naar buiten jij!

Antibiotica

Even nog als reminder: Antibiotica. Doodt alle bacterien , dus ook de good guys. En ondermijnt daardoor dus ook je immuunsysteem. Antibiotica zal dan dus ook niet worden ingezet bij een besmetting met het Corona virus. Want dat is een virus. En daar werkt antibiotica niet tegen. In het geval van een virus werkt antibiotica jou alleen maar tegen . Jouw flora en je immuunsysteem. Mocht je onverhoopt in deze periode toch antibiotica nodig hebben, lees dan dit blog met een keuzehulp voor een goed probioticum waarmee je de goodguys , de bacterien die je wel graag wil, weer terug zet.

Je kunt je ook nog verder verdiepen door dit blog te lezen met een stappenplan voor antibioticagebruik.

Wil je nog meer weten over hoe je jouw darmen kunt ondersteunen? Lees dan dit blog over Hotel Bacteria.