Je flora is te gast in jouw darmen. En de gezondheid van jouw darmen is van groot belang voor de gezondheid van je darmflora.
Zie je darmen als een hotel voor jouw flora.
Als jij een goede gastvrouw bent, dan zijn jouw darmbacterien je dankbaar, en ze zullen je dan ook groots belonen.

Hoe bouw je nou een droomhotel voor je darmbacterien?
Om het eenvoudig te houden: bedenk eens wat voor jou voorwaarden zijn om het fijn te vinden in een hotel?Het moet er schoon zijn. Er moet een aangename temperatuur heersen. Het gebouw moet solide zijn. Er moet voldoende schone frisse lucht zijn. Het beddegoed en de gebruikte materialen zo natuurlijk mogelijk Liever geen plastic op het bed. Toch? En de andere hotelgasten? Graag fijne mensen , geen ongure typjes zeg maar. Kan jij je hier in vinden? Ik wel!
Jouw darmflora is niet veel anders. Die stelt zo’n beetje dezelfde eisen aan een goed hotel. Hieronder lees je 3 snelle tips hoe je jouw hotel bacteria een fijne plek maakt voor je darmbacterien.

 

Bij lekkage

Bij lekkage in je darmwand (ook wel leaky gut) is het milieu in je darmen niet optimaal. Die lekkage moet gerepareerd worden voordat de goodguys zich daar echt thuis voelen.

Korte uitleg leaky gut:
De cellen van je darmwand zitten dicht op elkaar geplakt. Ertussen zitten tight junctions. Dat zijn een soort tunnels die gesloten zijn. Totdat er stofjes aan de tunnelpoort kloppen die je door wil laten omdat je ze nodig hebt. Zo vindt de opname van stofjes in je darmen plaats.
Leaky gut kan ontstaan als je lange tijd een ongunstig milieu in je darmen hebt, bijvoorbeeld door verkeerde voeding, slechte kwaliteit van je spijsvertering of aantasting van de slijmvliezen, bv door roken.

De tight junctions zijn daardoor niet meer zo tight, en er kunnen stofjes passeren die eigenlijk geen doorgang zouden mogen hebben. Het is een soort lekkage in je darmwand. Geen grote zichtbare gaten hoor, dit is geen horrorverhaal! Maar het systeem werkt niet meer zoals het zou moeten.
Dit kan bijvoorbeeld allerlei allergieen tot gevolg hebben.

Snelle tip:

Om de kwaliteit van je slijmvliezen te verbeteren, kan je havermout eten. Havermout ondersteunt de slijmlaag van je darmen en beschermt daarmee de damrwandcellen die er onder liggen.

 

Bij niet-natuurlijke stoffen

Bij blootstelling aan niet-natuurlijke stoffen, zoals E-nummers of pesticide resten in je eten, voelen de good guys zich ook niet thuis.
Wanneer je niet-biologisch eet krijg je al snel pesticide resten binnen. En bewerkt voedsel bevat vaak niet zulke gezonde E-nummers of toevoegingen.

Snelle tip:

Als je vaak bouillonblokjes gebruikt, vervang deze dan voor biologische. In bouillonblokjes zitten vaak allerlei niet-natuurlijke stofjes. In biologische niet.

 

Ongure typjes

Bij bewoning door veel bad guys, ontstaat er een schimmige sfeer, waarin de good guys zich niet thuis voelen.
Je maagzuur is een belangrijke eerste afweer tegen indringers die binnenkomen via je mond. Dor het zuur overleeft een groot aantal het al niet in de maag.
Hoewel maagzuurremers de meest gebruikte medicijnen zijn, heeft het grootste deel van de gebruikers een tekort aan maagzuur. Gek he? Dat klinkt heel tegenstrijdig, maar als je weet hoe het werkt in je lichaam, dan is het eigenlijk heel logisch.

Snelle tip bij maagzuurproblemen:

Neem een eetlepel biologische appelazijn in een beetje water voor de maaltijd. Dit ondersteunt je maagzuur. Het zuur in je maag is de eerste afweer tegen ongewenste indringers die via je mond je lichaam in komen. Handig dus als er voldoende maagzuur aanwezig is. Er is nog veel meer over maagzuur dat handig is om te weten. Dat kun je lezen in mijn blog dat binnenkort gepubliceerd wordt op deze website.

 

Conclusie:

In dit blog heb je 3 snelle tips gelezen over hoe je ervoor zorgt dat jouw Hotel Bacteria een fijne plek wordt voor jouw darmflora. Probeer ze eens een tijd toe te passen. Er is nog veeeel meer dat je kunt doen om jouw darmflora goed te verzorgen. Lees mijn andere blogs en volg me op mijn social media, Facebook en Instagram @puurplien.